Rally Dakar 2015, Θρίαμβος Coma-KTM

Με μυαλωμένη οδήγηση, ο 'στρατηγός' Marc Coma της ΚΤΜ πήρε τον 5ο του τίτλο στο Rally Dakar, με δεύτερο τελικής κατάταξης τον Paulo Goncalves της Honda, και τρίτο τον εκπληκτικό rookie Toby Price με ΚΤΜ.

Διακόσιοι δεκαέξι συμμετέχοντες -79 μοτοσικλέτες, 18 ATV, 68 αυτοκίνητα και 51 φορτηγά- είδαν τη σημαία τερματισμού σήμερα, στο Rally Dakar 2015. Διακόσιοι δεκαέξι, από τους τετρακόσιους είκοσι!

Θρίαμβος για τον Marc Coma (5ος την τελευταία μέρα), θρίαμβος και για την ΚΤΜ. Με την πέμπτη νίκη του, ο Ισπανός αναβάτης ισοφάρισε τον Cyril Despres, ενώ βρίσκεται πλέον, όπως και ο Γάλλος που φέτος έτρεξε στα αυτοκίνητα, τερματίζοντας μόλις στην 34η θέση με Peugeot, ένα τίτλο μακριά από το ρεκόρ του Stephane Peterhansel.

Δεύτερος τερμάτισε ο Paulo Goncalves (4ος την τελευταία μέρα), που πέρυσι είχε εγκαταλείψε άδοξα όταν η μοτοσικλέτα του είχε πάρει φωτιά, ενώ φέτος ήταν ο μόνος αναβάτης που κατάφερε να απειλήσει τον Coma προς το τέλος του ράλι. Η διαφορά τους στο τέλος ήταν 16 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, με τον Goncalves να έχει δεχθεί ποινή 17 λεπτών για αλλαγή κινητήρα. Τι θα γινόταν αν ο Πορτογάλος δεν είχε αλλάξει κινητήρα, κανείς δεν ξέρει. Ίσως να έπαιρνε τον τίτλο, ίσως πάλι και να εγκατέλειπε.

Παρά τον καταποντισμό του Joan Barreda (17ος τελικής κατάταξης), μετά από την καταστροφική για εκείνον 8η μέρα όταν από ηγέτης της γενικής βρέθηκε με καπέλο τριών ωρών, το HRC έχει λόγους να χαίρεται, καθώς πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τον τίτλο. Βλέπετε πέρυσι ο Helder Rodriguez -ο πρώτος αναβάτης με Honda- είχε βρεθεί στην 5η θέση, ενώ φέτος ο Goncalves ανέβηκε στο βάθρο, με τη δεύτερη θέση του, ενώ απειλούσε τον Coma μέχρι το τέλος!

Στην τρίτη θέση της γενικής βρέθηκε ο 27χρονος rookie-αποκάλυψη Αυστραλός Toby Price (τρίτος την τελευταία μέρα του αγώνα, με 8 τερματισμούς στο Top-5, νικώντας τον Pablo Quintanilla στη μάχη για την τελευταία θέση του βάθρου. Όμως και ο Quintanilla έχει λόγους να χαίρεται, καθώς είχε εγκαταλείψει από τα πρώτα 2 του Dakar, το 2013 και το 2014, ενώ η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή, αφού βρέθηκε 4ος γενικής στον τερματισμό.

Πέμπτος γενικής τερμάτισε ο Stefan Svitko (2ος την 13η και τελευταία μέρα του αγώνα), έκτος ο Ruben Faria, έβδομος ο David Casteu, και όγδοος ο Ivan Jakes, που "έκλεψε" τη θέση από τη Laia Sanz στην τελευταία μέρα του αγώνα, τερματίζοντας πρώτος, ενώ η Laia μόλις 10η!

Σίγουρα η Sanz δεν έχει λόγο να στεναχωριέται, αφού η καλύτερη της επίδοση στο Dakar ήταν η περυσινή, όταν τερμάτισε 16η. Οπότε η 9η θέση είναι σίγουρα μια φοβερή βελτίωση, ενώ κατάφερε να τερματίσει πριν τον 10ο Olivier Pain, τον πρώτο αναβάτη με Yamaha φέτος, αναβάτη που ήταν τρίτος γενικής πέρυσι!

Στα ATV, ο Rafal Sonik με Yamaha στέφθηκε νικητής, για πρώτη φορά στα έξι Dakar που έχει συμμετάσχει. Ο Πολωνός πάλευε στο πρώτο μισό του Dakar σώμα με σώμα με τον περυσινό νικητή Ignacio Casale, μέχρι που ο Χιλιανός πρωταθλητής εγκατέλειψε την 10η μέρα από μηχανική βλάβη. Και με την εγκατάλειψη και του έτερου διεκδικητή Sergio Lafuente την ίδια μάλιστα μέρα, ο Sonik βρέθηκε 2 ώρες και 50 λεπτά μπροστά από τον δεύτερο, και αγωνίστηκε έτσι δίχως άγχος στις τελευταίες μέρες του αγώνα. Δεύτερος γενικής ήταν ο Gonzalez Ferioli και τρίτος ο Cristophe Declerck.

Πηγή: www.mototriti.gr