Σφαγή για τις τηλεοπτικές άδειες και… στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Σφαγή για τις τηλεοπτικές άδειες και… στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Ο Ντ. Τραμπ ζήτησε να ανακληθεί η άδεια του NBC

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) διευκρίνισε σήμερα ότι δεν έχει την εξουσία να ακυρώσει τις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών δικτύων, παρά την προτροπή εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός Ατζίτ Πάι, που διορίστηκε πρόεδρος της FCC τον περασμένο Ιανουάριο, έσπασε τη σιωπή του, απορρίπτοντας την πρόταση του Τραμπ ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει την άδεια του NBC επειδή μετέδωσε ψευδείς ειδήσεις για τον πρόεδρο.

«Κατά τον νόμο, η FCC δεν έχει την εξουσία να ανακαλέσει την άδεια ενός σταθμού εκπομπής λόγω του περιεχομένου του. Υπό την προεδρία μου η FCC θα τηρήσει την Πρώτη Τροπολογία», ανέφερε ο Πάι μιλώντας σε ένα φόρουμ.

Η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου.

Οι Δημοκρατικοί πίεζαν τον Πάι να απορρίψει την πρόταση του Τραμπ που άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να απειληθούν οι άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών μετά την πληροφορία που μετέδωσε το NBC News ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αποκάλεσε "ηλίθιο" τον πρόεδρο το περασμένο καλοκαίρι.

Η FCC δεν αδειοδοτεί τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, αλλά παραχωρεί άδειες (και τις ανανεώνει για μια οκταετή περίοδο) σε μεμονωμένους σταθμούς. Δεν είναι επίσης στη δικαιοδοσία της η έκδοση αδειών για τα καλωδιακά κανάλια (όπως το CNN και το MSNBC) ή να ρυθμίσει ενημερωτικούς και άλλους ιστοτόπους). Η Comcast Corp, στην οποία ανήκει το NBC Universal, έχει άλλους 11 τοπικούς σταθμούς σε μεγάλες πόλεις όπως στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες, τη Βοστόνη, το Ντάλας και το Σικάγο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και οι σύμβουλοί του συζητούσαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών της FCC για να «τιμωρήσουν» την εφημερίδα Washington Post που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.