Η Τουρκία δεύτερη στον κόσμο σε εξαγωγή σίριαλ με ετήσιο τζίρο 350 εκατ.!

Η Τουρκία δεύτερη στον κόσμο σε εξαγωγή σίριαλ με ετήσιο τζίρο 350 εκατ.!

Την πρωτιά κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός σίριαλ στον κόσμο είναι η Τουρκία, την οποία περνούν στη σχετική λίστα μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες! Κάθε χρόνο, ο τζίρος από τα… εξαγόμενα σίριαλ αγγίζει τα 350 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, στην Τουρκία ο κόσμος περνάει περίπου εννέα ώρες μπροστά σε οθόνες όπως smart phones, tablet ή υπολογιστές. Ειδικά μπροστά στην τηλεόραση περνάει 4 ώρες, σύμφωνα με έρευνα της Interpress Media Services. Οι σειρές με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην τουρκική τηλεόραση είναι οι δραματικές.

Τα στοιχεία αυτής της έρευνας αποκαλύπτουν πως σχεδόν 100 χώρες στον κόσμο βλέπουν δραματικές τηλεοπτικές σειρές από τη Τουρκία κάνοντας την γειτονική χώρα να έρχεται αμέσως μετά τις ΗΠΑ, δεύτερη στον κόσμο σε εξαγωγές δραματικών σειρών με έσοδα της τάξεως των 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα τελευταία χρόνια χώρες της Λατινικής Αμερικής λατρεύουν να βλέπουν τουρκικές σαπουνόπερες, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 15 πρώτα προγράμματα σε αυτές.

Η Τουρκία «εκθρονίζοντας» χώρες όπως η Βραζιλία και το Μεξικό που οι σαπουνόπερές τους κυριαρχούσαν στο παρελθόν, έχει φτάσει στο σημείο να εξάγει σειρές της σε αυτές τις χώρες.Οι τουρκικές σαπουνόπερες κυριαρχούν στην Μέση Ανατολή με καλύτερες εκείνες που αναπαριστούν πλούσιες και μοντέρνες ζωές ενώ οι Λατινοαμερικανοί προτιμούν δραματικές σειρές εποχής. Στην Ευρώπη υπάρχει ενδιαφέρον για θεματικά δράματα. Οι νέοι στόχοι που βάζουν στην Τουρκία είναι να κατακτήσουν τις αγορές της Κίνας, Ιαπωνίας και Ινδίας.

Σύμφωνα με μελέτη της N’oluyo TV η τουρκική τηλεοπτική σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο είναι «Muhteşem Yüzyıl» που στην Ελλάδα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής».

Δεύτερη έρχεται η «Φατμαγκιούλ» και τρίτη «Οι Χίλιες και μία Νύχτες». Ακολουθούν οι σειρές που προβλήθηκαν επίσης στην Ελλάδα «Σίλα», «Γκιουμούς» «Φεριντέ» και «Εζέλ».