Μ. Ντέλου: Το μοντέλο έγινε ζαχαροπλάστης με μια φωτογραφία της Βανδή

Του Γιώργου Λαμπίρη

Μάνια Ντέλου. Το μοντέλο που διέσχισε αμέτρητες πασαρέλες στη δεκαετία του '90. Η γυναίκα που τράβηξε πολλά ανδρικά αλλά και γυναικεία βλέμματα με την καθαρή ματιά, το καλοσχηματισμένο πρόσωπο και τις εντυπωσιακές της αναλογίες. Μπήκε στο μόντελινγκ, πιτσιρίκα ακόμα, μόλις 13 ετών. Και εγκατέλειψε επίσης πιτσιρίκα τον αστραφτερό χώρο της Showbiz. Μόλις στα 22 της. Έχοντας κερδίσει χρήματα, αναγνώριση, καριέρα και όλα όσα θα ήθελε να έχει κάθε κορίτσι που ξεκινάει με στόχο να γίνει η αρχόντισσα των ντεφιλέ. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές, όπως ο Κωστέτσος, ο Τσέλιος, ο Ασλάνης, οι Deux Hommes.

Σήμερα απέχει αρκετά χρόνια από το μόντελινγκ, ενώ δείχνει να έχει ξεχάσει τι σημαίνουν οι λέξεις φωτογράφος, μακιγιέρ, hair stylist. Τη γνωρίσαμε μέσα από εκπομπές, όπως ο "Πρωινός Καφές" ή το "Χαμογελόντας". Αποφάσισε όμως ότι για κείνην προτεραιότητα ήταν να φτιάξει τη δική της οικογένεια. Κάτι που το έκανε και μάλιστα σε μικρή ηλικία. Παντρεύτηκε τον γνωστό επιχειρηματία, Γρηγόρη Σαράντη, και απέκτησε δύο δίδυμα παιδιά. Την Κατερίνα και τον Αλέξανδρο.

Μία συγκυρία και μια γνωριμία την οδήγησαν να ξεκινήσει κάτι δικό της. Στην πραγματικότητα το χόμπυ και την αγάπη που είχε να φτιάχνει γλυκά στην κουζίνα του σπιτιού της, αποφάσισε να το κάνει επάγγελμα. Κι έτσι ήρθε το 'jar'. Το ζαχαροπλαστείο της στο Νέο Ψυχικό, που μετράει ένα μήνα και λίγες ημέρες ζωής. Τη συγκυρία αποτέλεσε μία φωτογραφία της Δέσποινας Βανδή στο twitter. Όσο για τη γνωριμία, εννοούμε την Τζωρτζίνα Έλληνα. Τη φίλη και συνέταιρό της. Μαζί αποφάσισαν τα σπιτικά γλυκά τους να τα μεταφέρουν στις προθήκες ενός ευφάνταστου ζαχαροπλαστείου με σήμα κατατεθέν του το βαζάκι(jar). Εκεί όπου "φυλακίζουν" όλες τις γλυκές τους δημιουργίες, κρατώντας καλά κρυμμένο το μυστικό της συνταγής τους. Αυτά που σίγουρα δεν μπορούν να κρύψουν είναι η αγάπη τους γι αυτό που κάνουν, καθώς και τα άριστα υλικά που χρησιμοποιούν σε ό,τι φτιάχνουν.

Η Μάνια Ντέλου, μας μίλησε για τη ζωή της σήμερα, μακριά από τις πασαρέλες, αλλά και για τα νέα επαγγελματικά της βήματα. Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει το επαγγελματικό της έταιρον ήμισι, η Τζωρτζίνα, η οποία πρόσθεσε τα δικά της... μοναδικά υλικά...

Ας δούμε όμως τι μας είπαν...

Μάνια, είχες μια μεγάλη καριέρα στο μόντελινγκ. Γιατί αποφάσισες να γίνεις ζαχαροπλάστης και όχι κάτι άλλο; Να ανοίξεις για παράδειγμα ένα μαγαζί με ρούχα;

Μάνια: Δεν συγκρίνεται το να πουλάς ρούχα. Το ρούχο το αγοράζεις έτοιμο. Το γλυκό το κατασκευάζεις μόνος σου. Είναι τρομερά δημιουργικό και σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις, να φανταστείς κάτι...

Θες να μου πεις ότι δεν σου λείπει τίποτα από το ένδοξο παρελθόν...

Μάνια: Όχι. Τελείωσε. Και λέω τελείωσε γιατί αυτό έκανε τον κύκλο του. Ήταν ωραία χρόνια αυτά που έζησα στο χώρο. Φαντάσου ότι έφυγα στα 22. Ξεκίνησα άλλωστε πολύ μικρή, από τα 13 μου στο μόντελινγκ. Έφυγα όμως τη στιγμή που έπρεπε. Δεν άφησα να ξεφουσκώσει όλο αυτό που έκανα. Πρέπει να ξέρεις να φεύγεις από το καθετί, την κατάλληλη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για τη ζαχαροπλαστική, αν και εύχομαι να μην τελειώσει ποτέ. Και δεν θα τελειώσει! Το μοντέλο έχει ημερομηνία λήξης, ενώ αυτό που κάνω τώρα έχει άμεση σχέση με τη δημουργικότητα και δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορεί να φτάσω 100 χρονών και να το κάνω ακόμα.

Τζωρτζίνα πώς ήρθε η σύμπραξη μεταξύ σας;

Τζωρτζίνα: Η Μάνια ευθύνεται γι' αυτό που βλέπεις. Όλα ξεκίνησαν από τα γενέθλια της κόρης μου. Με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει: 'Μην κάνεις τίποτα, ακύρωσέ τα όλα. Θα φτιάξουμε μαζί την τούρτα της κόρης σου'.

Βέβαια, η Μάνια είχε παρελθόν στο χώρο. Συνήθιζε να φτιάχνει δύο κέικ που μας τρέλαιναν, κάθε φορά που τα ετοίμαζε και μας καλούσε σπίτι της. Όταν έφτιαχνε carrot cake μαζευόμαστε πάντα δεκαπέντε άτομα και δεν αφήναμε ούτε ψίχουλο! Πρέπει να σας πω ότι έχει το πιο φιλόξενο σπίτι που έχω συναντήσει.

Μάνια: Ήταν όμως μια τρελή συγκυρία, η οποία βοήθησε τα πράγματα να εξελιχθούν. Εκείνη τη μέρα ήταν η Δέσποινα Βανδή στο σπίτι μου. Βλέποντας την τούρτα, την ανέβασε αμέσως στο twitter. Αυτό ήταν αρκετό!. Μέχρι τότε δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ να ανοίξουμε ζαχαροπλαστείο. Ήταν όλα βασισμένα στη δημιουργικότητα και στο κέφι μας.

Τζωρτζίνα: Το χόμπι άρχισε σιγά σιγά να γίνεται μεράκι που μας απασχολούσε όλο και περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα. Φτάνει λοιπόν κάποια στιγμή και μας λένε η άντρες μας: 'Δεν αφήνετε τα οικιακά να ανοίξετε ένα μαγαζί;'.

Μάνια: Άσε που ξοδεύαμε πολλά χρήματα για να αγοράζουμε υλικά, να φτιάχνουμε τούρτες και γλυκά, τα οποία χαρίζαμε σε όποιον γνωστό και φίλο έχουμε.

Φοβήθηκατε ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά;

Μάνια: Όχι. Ούτε μία στιγμή. Το αγαπάω πολύ και το πιστεύω αυτό που κάνω. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι υλικά χρησιμοποιώ, και είναι όλα επιλεγμένα πολύ προσεκτικά. Από εκεί και πέρα οφείλω να το επικοινωνήσω στον κόσμο. Να μάθει γι' αυτο που κάνω. Το να δώσω σε έναν άνθρωπο την πολυτέλεια να κάνει δώρο σε ένα φίλο του ή στον εαυτό του ένα γλυκό που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι για μένα μεγάλη χαρά. Και πέρα απ' αυτό είναι χαρά και για εκείνον που θα έρθει να το αγοράσει.

Τα σχέδια που βλέπουμε στα γλυκά σας πώς προκύπτουν;

Μάνια: Μπορεί κάποιος να έρθει να μας πει 'θέλω αυτή την τούρτα, την έχω δει στο ίντερνετ'. Μπορεί κάποιος άλλος να πει 'θέλω μια τούρτα Μικρός Πρίγκηπας'. Φτιάχνουμε το σχέδιο, το στέλνουμε στον πελάτη και προχωράμε.

Τζωρτζίνα: Δεν θα βρεις ποτέ όμως το ίδιο σχέδιο ξανά στο μαγαζί. Αν κάποιους μου ζητήσει να του φτιάξω την ίδια τούρτα με πέρσι, θα το κάνω. Δεν θα είναι ακριβώς η ίδια, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρούμε κάποια παραλλαγή. Άσε που βαριόμαστε να ασχολούμαστε συνέχεια με το ίδιο θέμα. Ζούμε για να έχουμε πολλές και διαφορετικές 'φωτογραφίες'.

Μάνια πόσο σε βοήθησε η καριέρα σου ως μοντέλο;

Μάνια: Δεν φαντάζεσαι πόσο! Δεν φαντάζεσαι!!! Η Τζωρτζίνα το ζει και το ευχαριστιέται πολύ! Αν δεν ήμουν η Μάνια Ντέλου ίσως το μαγαζί να μην είχε την προβολή που έχει τώρα. Μετά βέβαια βλέπει κάποιος και την ποιότητα. Γιατί αν το προϊόν δεν αξίζει, το όνομα δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνο του. Είναι συνδυασμός. Σίγουρα πάντως θα χρειαζόμουν τον τετραπλάσιο χρόνο για να αποκτήσω πελατεία.

Τζωρτζίνα: Το ότι είναι η Μάνια και τη γνωρίζουν είναι πολύ καλό. Είναι όμως και παγίδα. Γιατί κάποιοι που γνωρίζουν τη Μάνια ως μοντέλο είναι αυστηροί κριτές και λένε: 'Για να δούμε πώς τα πάει και με τη ζαχαροπλαστική...'. Πρέπει να αγγίζεις την τελειότητα για να το διατηρήσεις όλο αυτό.

Πώς είναι να είσαι αφεντικό σε μια επιχείρηση;

Θεϊκό! (γελάνε και οι δύο μαζί)

Σε ρωτάω γιατί στην καριέρα σου σίγουρα θα είχες πολλούς πάνω από το κεφάλι σου να σου λένε 'κάνε αυτό ή κάνε το άλλο....'

Τζωρζτίνα (δείχνει τη Μάνια): Το να διοικείς είναι ταλέντο, το 'χει!

Μάνια: Αγχώνομαι γιατί έχω να κάνω με τρόφιμα. Είναι όλα δικά μας και έχουμε το άγχος να πάει καλά. Εμείς "σπάσαμε το αυγό" και πρέπει να πετύχουμε! Τα γλυκά που βάζουμε μέσα στα jarakia, θα παρατηρήσεις ότι ποτέ δεν βγαίνουν ίδια, ποτέ δεν είναι τυποποιημένα. Κι αυτό είναι το άγχος μου να έχω καλό αποτέλεσμα, μη τυποποιημένο, με καλά υλικά. Είναι όλα από τα χεράκια μας.

Το jar πώς βγήκε;

Μάνια: Η αρχική επωνυμία ήταν 'κλικ'. Το πιστεύαμε πάρα πολύ και οι δύο. Ξέρεις όμως ότι το 'κλικ' έχει 'παίξει' πάρα πολύ σε μαγαζιά. Ήθελα το 'κλικ' γιατί γουστάρω πάρα πολύ τη φωτογραφία.

Το 'jar' απ' την άλλη ξεκίνησε από μία σειρά που έβλεπα με την παρέα μου. Μαζευόμαστε και ρίχναμε λεφτά σε ένα βαζάκι (jar). Μετά αρχίσαμε να ρίχουμε ονόματα σε βαζάκια, χωρίζοντας τους "καλούς" και τους "κακούς" ανθρώπους, στο 'καλό' και το 'κακό' βαζάκι.

Τζωρτζίνα: Το καλό με τα 'jar' είναι ότι τα γλυκά σφραγίζονται εκεί κατά την παρασκευή τους και παραμένουν φρέσκα. Είναι τα γλυκά μας. Oreo Cookie, Peanut Butter, Lemon Pie, Cheese Cake. Εγώ για παράδειγμα παίρνω κάποια βαζάκια στο σπίτι και όταν έχω κόσμο, τον κερνάω γλυκό με το βαζάκι. Βγάζουμε τις ποικιλίες και τους λέμε 'διαλέξτε!'.

Μάνια(παρεμβάλλεται στη συζήτηση): Ναι! Κι εγώ τη βγάζω φωτογραφία που τα τρώει! (γέλια).

Έχεις μετανιώσει για κάτι από αυτά που έκανες; Νιώθεις δικαιωμένη από τις επιλογές σου;

Μάνια: Καταρχάς δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Για τίποτα όμως! Έχω δικαιωθεί γιατί παρέμεινα σε πολλά πράγματα η Μάνια. Ειδικά στη showbiz που είναι ένα περίεργο πράγμα, μπορεί εύκολα να σε παρασύρει, να σε πάρει μαζί του. Βλέπω σήμερα την αγάπη του κόσμου. Θυμάμαι εποχές που έβγαινa στην τηλεόραση, στο "Χαμογελάτε" το πρωί. Εκεί έχεις να κάνεις με απλό κόσμο. Κάναμε ταξίδια στην Πάτρα, σε νησιά, σε όλη την Ελλάδα. Αυτός ο κόσμος είναι που σήμερα παίρνει τηλέφωνο στο μαγαζί και με ρωτάει "τι κάνω". Έδωσα τη Μάνια 100% και αυτό το εισπράττω. Δεν έχω αλλάξει στο ελάχιστο.

Προτεραιότητες τότε και τώρα;

Μάνια: Μιλάμε για διαφορετικές εποχές. Άλλο το "τότε", άλλο το "τώρα". Τότε ήμουν ελεύθερο πουλί, έκανα ότι ήθελα. Προτεραιότητα ήταν να κάνω οικογένεια. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τα παιδιά! Αν μπορούσα να έκανα πέντε, θα έκανα πέντε. Πήρα πολλά πράγματα. Καταρχάς έζησα τις πιο ωραίες εποχές. Ήταν η καλύτερη εποχή για το μόντελινγκ. Περάσαμε φανταστικά, πληρωθήκαμε τρομερά, ήταν ανεβασμένο πολύ το επίπεδο. Τώρα είναι πολύ διαφορετικά, χειρότερα ίσως.

Στο μόντελινγκ πουλάς την ομορφιά σου και πρέπει να είσαι όμορφη. Αυτό πουλάς. Αν και δεν ασχολούμαι καθόλου πια. Μία τελευταία φωτογράφιση που έκανα ήταν πριν από δύο χρόνια για τα καλλυντικά του άντρα μου. Κι αυτή η φωτογράφιση ήταν με το παιδί μου. Ήταν καθαρά οικογενειακή υπόθεση.

Σου έχει πει ποτέ η κόρη σου 'μαμά θέλω να γίνω μοντέλο ή ο γιος σου αντίστοιχα ζαχαροπλάστης;'

Δεν μ' ενδιαφέρει τι θα κάνουν. Με ενδιαφέρει να κάνουν αυτό που θέλουν. Μέχρι τα 18 είναι δικά μου. Άσε με να τα χορτάσω!

Τώρα που ήρθε η κουβέντα θα σε ρωτήσω. Κάποιοι μου είπαν "πολύ ωραίο μαγαζί", αλλά κλείνει πολύ νωρίς. Στις έξι το απόγευμα. Θέλουμε να πάρουμε ένα γλυκό μετά τη δουλειά και δεν μπορούμε. Γιατί;

Μάνια: Υπάρχει η λογική να το κρατάμε λίγο παραπάνω στο μέλλον. Απλά δεν θα μπορούμε εγώ και η Τζωρτζίνα να είμαστε εδώ. Μετά τη δουλειά είναι η οικογένεια. Κι εκεί ξεκινάει αυτό που λέμε "προτεραιότητες". Μπορώ να δώσω τα πάντα στη δουλειά μου έως τις έξι, αλλά μετά πρέπει να δω και τα παιδιά μου. Αν μου πάρεις το ένα θα χαλάσει και το άλλο. Είναι θέμα ισορροπιών.

Τι έχεις να πεις σε όσους λένε 'πάνω απ' όλα η καριέρα;'

Μάνια: Ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του. Για μένα είναι πάνω απ' όλα η οικογένεια.

Δεν κοιμάσαι με το λάπτοπ το βράδυ που πέφτεις στο κρεβάτι σου εξάλλου...

Εμένα μου ζεσταίνουν την ψυχή τα παιδιά μου. Είναι θέμα ανθρώπου. Επίσης είναι θέμα επιλογών στη ζωή μας. Τι επιλογές ήρθαν μπροστά στα μάτια μας, πότε ήρθαν και αν απλώσαμε το χέρι να τις αρπάξουμε.

Υπήρξες τυχερή; Σου βγήκαν τα πράγματα που προσπάθησες να κάνεις;

Ναι μου βγήκαν. Πρόσεξε όμως... Πέρασαν από μπροστά μου και άρπαξα τις ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν. Γιατί πιστεύω ότι σε πολλούς ανθρώπους παρουσιάστηκαν, αλλά δεν τις άρπαξαν.

Τα παιδιά σου παραγγέλνουν γλυκά από το μαγαζί;

Εννοείται. Πριν λίγο πήρε η Κατερίνα και ήθελε μία αραβική πίτα για το σπίτι.

Η φιλία μεταξύ σας πώς γεννήθηκε;

Μάνια: Αυτά θα τα πει η Τζωρτζίνα...

Τζωρτζίνα: Ναι.... Γνωριστήκαμε στο σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά μας. Ταιριάξαμε και συνεχίσαμε.

Λένε ότι ένα συνεταιριλίκι μπορεί να χαλάσει εύκολα μια φιλία. Δεν το φοβάστε αυτό το πράγμα;

Τζωρτζίνα: Είμαστε τόσο αντίθετες με τη Μάνια. Σε τέτοιο βαθμό που η Μάνια δεν μπορεί να κάνει χωρίς εμένα κι εγώ χωρίς τη Μάνια.

Μάνια: Θα συγκρουστούμε. Μπορεί και να βριστούμε, αλλά ξέρουμε και θέλουμε να κάτσουμε να το λύσουμε αμέσως μετά. Αν το σκεφτείς είναι κουτό. Μπορεί να χαλάσει μια συνεργασία από μια βλακεία.

Μας είπατε ότι αλληλοσυμπληρώνεστε. Τι κάνει η καθεμία μέσα στην επιχείρηση;

Τζωρτζίνα: Η μάνια είναι ειδική στα οικονομικά. Εγώ κινούμαι πιο καλλιτεχνικά.

Μάνια: Είναι απλά τα πράγματα. Η Τζωρτζίνα προσθέτει διακοσμητικά στις τούρτες, εγώ αφαιρώ. Κι έτσι καταλήγουμε κάπου στη μέση. Εγώ είμαι αφαιρετική, εκείνη τα θέλει πιο πλουμιστά.

Δηλαδή Μάνια, θέλεις να μας πεις ότι ξυπνάς και κοιμάσαι πια με το άγχος της εφορίας ή του ΙΚΑ που πρέπει να πληρώσεις;

Μάνια: Δεν το συζητάω.

Τζωρτζίνα: Αυτό που γίνεται είναι ότι μου ανακοινώνει πότε πρέπει να δώσουμε μια επιταγή κάπου κι εγώ απλά της απαντάω 'Μάνια πάρτο πάνω σου'.

Μάνια: Είμαι άνθρωπος που πιστεύω ότι μπορώ να τα κάνω όλα. Παρόλ' αυτά υπάρχει μια Τζωρτζίνα που με φρενάρει και ισορροπώ.

Πόσο σημαντικό είναι να κάνεις αυτό που γουστάρεις;

Μάνια: Έχει πάει έξι η ώρα και δεν έχω καταλάβει ακόμα πότε πέρασε η μέρα. Αυτό δεν σου λέει κάτι;

Τζωρτζίνα: Φαντασου ότι εγώ που δεν είχα δουλέψει ποτέ, δεν πίστευα ότι μπορεί να πηγαίνω κάθε μέρα στη δουλειά μου ευτυχισμένη. Αναρωτιέμαι "πώς γίνεται;". Αφού ο άντρας μου κάθε πρωί λέει: 'θες να φύγεις τώρα, ε;' και απαντάω 'ναι, πρέπει να παώ στη δουλειά μου!'. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τις παραγγελίες και πώς θα στήσουμε μια τούρτα, ένα γλυκό που θα φτιάξουμε την επόμενη μέρα.

Μάνια: Μας έτυχε άλλωστε όλο αυτό, σε μια φάση που τα παιδιά μας έχουν μεγαλώσει και δεν μας έχουν τόση ανάγκη.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν;

Μάνια: Ωραία θα ήταν να ανοίγαμε ένα μαγαζί στο Λονδίνο. Να μπορούμε να πηγαίνουμε τις βόλτες μας!

Τζωρτζίνα: Για να σοβαρευτούμε, στόχος μας δεν είναι να 'χτίσουμε' δέκα μαγαζιά. Γιατί έτσι δεν θα μπορούμε να είμαστε εμέις από πάνω και όλο που κάνουμε θα χάσει την πλάκα του. Μπορεί να περιορίσαμε τις διακοπές με τα παιδιά μας πια, αλλά κάνουμε κάτι που μας δίνει χαρά.

 

 

 

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...