Διεθνής έκθεση για τα κρασιά των νησιών

Το “Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης”, όπως έχει χαρακτηριστεί το 2013, δεν θα μπορούσε παρά να στραφεί έντονα και στα κρασιά του νησιού.

Ωστόσο, οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο στα κρασιά της Σαντορίνης, αλλά αντίθετα το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με παρουσιάσεις κρασιών και από πολλές επιπλέον νησιώτικες, γηγενείς ποικιλίες του κόσμου.

Η στροφή των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού προς κρασιά από ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται σε περιοχές όπου αυτές έχουν αναπτυχθεί παραδοσιακά αποτελεί πλέον μια κυρίαρχη τάση.

Τα κρασιά που παράγονται από τις αυτόχθονες ποικιλίες αμπέλου, τις λεγόμενες “ποικιλίες-κληρονομιά”, συγκεντρώνουν πλέον σχεδόν το αποκλειστικό ενδιαφέρον των επαγγελματιών αγοραστών έναντι των διάσημων διεθνών ποικιλιών. Και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.

Η ISLE2013 Heritage Wine Exhibition είναι μια διεθνής έκθεση κρασιών από νησιωτικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται σε Ιταλία (Σικελία, Σαρδηνία), Μάλτα, Γαλλία (Κορσική), Ισπανία (Ίμπιζα, Μαγιόρκα), Κανάρια, Μαδέρα, Κύπρο, Τουρκία (Τένεδο), Κροατία (Πακλένι) και στα ελληνικά νησιά (Αιγαίου, Ιονίου και Κρήτη).

Πραγματοποιείται στο νησί της Σαντορίνης, στις 1-2 Ιουνίου 2013, σε μια χρονιά που θεωρείται σταθμός για τη Σαντορίνη μετά την απόφαση του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 ως “Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη”.

Άλλωστε, το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός· συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης.