Τέρμα η δουλειά μετά τη δουλειά για τους υπαλλήλους γερμανικού υπουργείου

Ελεύθερα και χωρίς το υπηρεσιακό άγχος θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον τον ελεύθερο χρόνο τους οι εργαζόμενοι στο γερμανικό υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο υιοθέτησε ένα νέο γραπτό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοί του θα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε τηλεφωνήματα ή μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την υπηρεσία τους.

Επίσης, οι προϊστάμενοι δεν θα πρέπει να ενοχλούν τους εργαζόμενους εκτός ωρών εργασίας, παρά μόνο "σε εξαιρετικές, δικαιολογημένες περιστάσεις".

Επιπλέον, κανένας εργαζόμενος του υπουργείου δεν θα μπορεί να τιμωρείται αν κλείσει το κινητό του τηλέφωνο ή δεν κοιτάξει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου μετά τη λήξη της βάρδιάς του ή το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρεται στη συμφωνία που υπεγράφη από τη γερμανίδα υπουργό Εργασίας Ούρσουλα φον δεν Λέγεν τον.

"Πρέπει να αποφεύγεται η "αυτοεκμετάλλευση" των εργαζομένων", επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων πέραν του ωραρίου τους, πρέπει να εφαρμόζεται "η αρχή της μικρότερης δυνατής παρέμβασης".

Πάντως,  σήμερα οι εκπρόσωποι των άλλων υπουργείων διευκρίνισαν ότι δεν έχει υπογραφεί ανάλογη συμφωνία στις υπηρεσίες τους.