Στο δάσος με τα δέντρα που γονατίζουν

Γκριφόνι, Πολωνία. Αν κοιτάξει κανείς την εικόνα του δάσους από μακρυά δεν θα δει κάτι περίεργο. Αν πλησιάσει, όμως, προς το κέντρο του, η εικόνα που θα αντικρύσει είναι ανεπανάληπτη: μια συστάδα από περίπου 400 δέντρα που... γονατίζουν.

Ο κορμός αυτών των δέντρων δεν έχει τη συνήθη ευθυτενή όψη των ψηλών δέντρων των δασών. Λίγο πάνω από το έδαφος κάνει μια μεγάλη καμπύλη.

Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι ότι, 80 χρόνια μετά, κανείς ακόμη δεν γνωρίζει γιατί αυτά τα δέντρα έχουν την περίεργη αυτή όψη.

Η μόνη γνωστή πληροφορία είναι ότι φυτεύτηκαν όλα μαζί γύρω στα 1930.

Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που τα φύτεψαν είχαν σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή επίπλων ή άροτρων για να οργώνουν τη γη κι έτσι ώθησαν τους κορμούς των νεαρών ακόμη δέντρων να πάρουν αυτό το σχήμα.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ένα ισχυρό κύμα ανέμων που έπνεε στην περιοχή την εποχή που μεγάλωναν τα δέντρα έδωσαν στους κορμούς το χαρακτηριστικό αυτό σχήμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους δασοπόνους, καμία εξήγηση δεν φαίνεται αρκετά συμπαγής ενώ δεν υπάρχει και καμία μαρτυρία που να μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση.