Ένας πραγματικός Μόγλης γένους… θηλυκού

Η Μαρίνα Τσάπμαν, μια νοικοκυρά από το Γιόρκσάιρ της Αγγλίας, ισχυρίζεται πως όταν ήταν παιδί, πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια από τη ζωή της με μια ομάδα πιθήκων στη ζούγκλα της Κολομβίας.

Όσο απίθανη κι αν ακούγεται αυτή η ιστορία, δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη που να δηλώνουν ότι πιθανώς ψεύδεται. Στο πρόσφατο βιβλίο της, που εκδίδεται σε συνέχειες σε τοπική εφημερίδα της περιοχής, αφηγείται πώς επιβίωσε στα εχθρικά δάση της βροχής στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, όταν μια ομάδα απαγωγέων αποφάσισε τελικά να την εγκαταλείψει, ματαιώνοντας τα σχέδιά τους.

Όπως διηγείται, θυμάται ακόμα τη φορά που ξύπνησε μέσα στο δάσος, βλέποντας απέναντί της μια ομάδα πιθήκων να την κοιτάζει με περιέργεια. Αφού την προσέγγισαν αρχικά διστακτικά, στην πορεία την αποδέχτηκαν ως μέλος της οικογένειάς τους. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων, αντιγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και ανεβαίνοντας σε δέντρα, έμαθε να κοιμάται στα κλαδιά ακριβώς όπως τα συμπαθή θηλαστικά.

Αν και κάποιες φορές ένιωθε πολύ απελπισμένη, άλλες χαιρόταν που αποτελούσε μέρος μιας ομάδας και δεν ήταν μόνη της. "Ένιωθα πως σταδιακά γινόμουν μια από εκείνες", αναφέρει σχετικά. Η περιπέτειά της δεν τελειώνει όμως εδώ: διασώζεται από κυνηγούς της ζούγκλας, για να πουληθεί ως πόρνη και να καταλήξει τελικά σήμερα στην Αγγλία, σύζυγος, μητέρα και γιαγιά.

Το National Geographic ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την περιπετειώδη ζωή της. Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο φαινόμενο στα χρονικά: το 1991, ένα εξάχρονο αγόρι βρέθηκε στην Ουγκάντα να ζει μαζί με μια ομάδα πιθήκων που το πρόσεχαν επί τρία συνεχή έτη, ενώ στη Νιγηρία ένα αγοράκι δύο ετών είχε βρεθεί το 1996 να μένει μαζί με χιμπατζήδες.