Γιατί τα καπάκια από τις δημόσιες τουαλέτες έχουν το σχήμα U;

Είναι θέμα υγιεινής

Το αποχωρητήριο. Το βεσέ. Το μέρος. Η τουαλέτα. Ο... θρόνος. Ο καμπινές. Υπάρχουν λοιπόν, αρκετά ονόματα που περιγράφουν το χώρο όπου ο άνθρωπος πηγαίνει για να κάνει όλη τη... βρώμικη δουλειά. Αυτό που όλοι έχουμε κοινό, είναι το κάλεσμα της φύσης που μερικές άβολες στιγμές, αυτό συμβαίνει όταν βρισκόμαστε κάπου έξω σε δημόσιο χώρο- σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και ακόμα χειρότερα, στον πολυσύχναστο δρόμο μιας πόλης. 

Δεν αποτελεί μυστικό ότι όσο περισσότερο χρόνο μέσα στην τουαλέτα περνάμε, τόσο οι σκέψεις ξεχειλίζουν τον εγκέφαλο... Σκέψεις για τη ζωή, για την καθημερινότητα, προβληματισμοί ή ακόμα και για λιγότερο φιλοσοφικές απορίες, όπως το γιατί ορισμένα καπάκια τουαλέτας, βγαίνουν σε σχήμα U;

Πράγματι, πίσω από αυτή την ορθή απορία, υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Μια από αυτές, χρονολογείται από το 1955 οπότε ο Εθνικός Κώδικας Υδραυλικών επιβάλει τη χρήση καπακιών στις τουαλέτες με σχήμα U, καθώς μια τέτοια χρήση θα έχει μια σειρά από οφέλη για την ατομική υγιεινή. Κώδικας που υπαγορεύεται από την International Association of Plumbing and Mechanical Officials (IAPMO), κάτι σαν οργάνωση που γράφει τους κώδικες και τους νόμους για την χρήση και την συντήρηση των δημόσιων τουαλετών (στις ΗΠΑ).

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Γιατί; Μια απάντηση, είναι, σύμφωνα με το now.howstuffworks.com, ότι το μικρό αυτό κενό στο μπροστινό μέρος, διευκολύνει τον χρήστη στον καθαρισμό του μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αφενός περιορίζει την επαφή των γεννητικών οργάνων με το καπάκι και αφετέρου, ειδικά στις γυναίκες, τους επιτρέπει να καθαρίσουν την ευαίσθητη περιοχή τους. 

Επεξηγηματικά, κάτι που αφορά στους άντρες: Το σχήμα αυτό, όπως εξηγεί το ranker.com, αφήνει ένα κενό όπου τοποθετούνται τα γεννητικά όργανα (όταν κάνεις χρήση πέρα από την ούρηση). Φυσικά, ουδείς δεν θέλει τα γεννητικά του όργανα να αγγίξουν το σημείο όπου πιθανός κάποιος άλλος τα είχε τοποθετήσει...