Βαρκούλης Βαρκουλομούρης: Η πεζή κατάληξη μιας φιλόδοξης ιδέας

Το κοινό διάλεξε το όνομα για ένα κορυφαίο ερευνητικό πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού και το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο... αξιοπρεπές

Ένα ερευνητικό πλοίο αιχμής του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού αξίας 380 εκατομμυρίων δολαρίων, θα περίμενε κανείς να έχει ένα όνομα που να αρμόζει στη φλεγματική όσο και εκτεταμένη επικράτηση των Άγγλων στις θάλασσες του κόσμου εδώ και αιώνες. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ονοματοδοσία του να μη γίνει με τον συνήθη τρόπο κεκλεισμένων των θυρών, αλλά να προηγηθεί μια δημόσια πρόταση, από το ευρύ κοινό.

Ονόματα στο ύφος και στιλ “Shackleton”, “Endeavour”, “Falcon” ήταν αναμενόμενο να προταθούν. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται μια ιστορική προσωπικότητα, ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός ή το όνομα ενός γνωστού εξερευνητή των πόλων. Αντί αυτών όμως, το κοινό απεφάνθη: ”Boaty McBoatface”. Κάτι ανάλογο του…«Βαρκούλης Βαρκουλομούρης». Ήδη υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, καθώς δεν πρόκειται για βάρκα αλλά για πλοίο. Ούτως ή άλλως, ο αρμόδιος φορέας δε δεσμεύεται από την παιγνιώδη πρόταση και θα έχει αυτός τον τελευταίο λόγο.

Η κατασκευή του πλοίου θα ολοκληρωθεί το 2019 και θα επιχειρεί τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική. Θα έχει αυτονομία 60 ημερών, επιτρέποντας στους επιστήμονες και τους ερευνητές να συλλέγουν εκτεταμένο όγκο πληροφοριών και δεδομένων.