Γλίτωσε τη θανατική ποινή επειδή απέδειξε ότι έχει χαμηλό IQ!

Η... περίεργη ιστορία του Ronell Wilson

Ο Ronell Wilson καταδικάστηκε το 2003 στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία δύο αστυνομικών του Αστυνομικού Σώματος της Νέας Υόρκης. Μόλις πρόσφατα όμως, κέρδισε μια πολυετή δικαστική διαμάχη η οποία κατέληξε στην εξής απόφαση: ο δείκτης νοημοσύνης του είναι πολύ χαμηλός για να εκτελεστεί η θανατική ποινή εις βάρος του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εγκληματίες με διανοητική υστέρηση μπορούν να εξαιρεθούν της θανατικής ποινής εάν αποδείξουν ότι το IQ τους είναι κάτω από 70.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο Wilson προσχεδίασε εν πλήρει συνειδήσει τις δολοφονίες, ενώ κατά τη φυλάκισή του έχει επεξεργαστεί e-mail, έχει απομνημονεύσει αποσπάσματα βιβλίων, ενώ έχει ερωτοτροπήσει με μια γυναίκα φύλακα με την οποία μάλιστα απέκτησε και παιδί. Αντιθέτως, οι δικηγόροι του Wilson κατάφεραν να πείσουν τον δικαστή πως ένα άτομο τόσο χαμηλής νοημοσύνης αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εντός της κοινωνίας, συνεπώς παρέλκει η εκτέλεση της θανατικής του ποινής.

Η υπόθεση ανασύρει τη μακρά σχετική διαμάχη στους νομικούς και δικαστικούς κύκλους των ΗΠΑ, για το κατά πόσο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν νοητική και αναπτυξιακή υστέρηση-πέραν του IQ. Η περίπτωση του Wilson είναι γεμάτη αμφισημίες: στα 20 του ήταν μέλος μιας συμμορίας και έμπορος ναρκωτικών και όπλων, όταν σκότωσε τους δύο μυστικούς αστυνομικούς οι οποίοι συνέλεγαν στοιχεία εις βάρος του. Παράλληλα, εμφάνιζε κατά καιρούς περίεργη και αντικοινωνική συμπεριφορά ήδη από την παιδική του ηλικία, ενώ του είχαν διαγνωσθεί προβλήματα ψυχιατρικά και συμπεριφορικά, καθώς και μια ήπια νοητική υστέρηση.

Η απόφαση του δικαστηρίου πάντως μετέτρεψε τη θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη. Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, 31 πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και ο στρατός διατηρούν τη θανατική ποινή, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί 3.000 άνθρωποι.