Γιατί τα κουμπιά στα ρούχα ανδρών και γυναικών είναι σε διαφορετικές μεριές;

Αν κοιτάξει κανείς ένα πουκάμισο, μπορεί με μια ματιά να πει αν ανήκει σε άνδρα ή σε γυναίκα. Πώς; Από τα κουμπιά! Γιατί στα γυναικεία πουκάμισα, τα κουμπιά είναι στην αριστερή πλευρά του πουκαμίσου, αντίθετα στων ανδρών, είναι στη δεξιά!

Γιατί; Η πραγματική απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει γιατί. Μόνον θεωρίες υπάρχουν για αυτό το must της ραπτικής.

Η επικρατέστερη θεωρία, όπως γράφει η Caitlin Schneider στο Mental Floss, είναι ο τρόπος ένδυσης των γυναικών της μέσης και ανώτερης τάξης στην Ευρώπη. Πολύ συχνά, οι γυναίκες αυτών των τάξεων, εν αντιθέσει με τις φτωχότερες, δεν ντύνονταν μόνες τους αλλά τις έντυναν οι υπηρέτριες τους. Με τα χρόνια, οι υπηρέτριες, για να εξυπηρετούνται, άρχισαν να ράβουν αντίθετα τα κουμπιά, ώστε να τις βολεύει να κουμπώνουν τα ρούχα των κυριών τους. Τελικά η τάση επικράτησε και καθιερώθηκε. Και παρέμεινε ακόμη και όταν πια όλες οι γυναίκες ντύνονταν μόνες τους.

Και οι άνδρες; Η ανδρική μόδα κρατά από την εποχή που οι άνδρες ήταν κατά βάση στρατιώτες που πολεμούσαν στους πολέμους, γράφει η Megan Garber στο The Atlantic. Επειδή οι περισσότεροι άνδρες πολεμούσαν με το δεξί χέρι, τους βόλευε να μπορούν να ξεκουμπώνουν τα πανωφόρια τους με το αριστερό. Έτσι τα κουμπιά ράβονταν στο δεξί μέρος και οι κουμπότρυπες στο αριστερό.

Η αλήθεια, όπως προαναφέρθηκε, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά και τα γυναικεία ρούχα είναι σε αντίστροφες πλευρές. Όμως, η συνήθεια αυτή, όπως και αν προήλθε, είναι απαράβατος κανόνας της μόδας...