“Τρώτε λιγότερο, βάλτε παντζάρια αντί κραγιόν, έχουμε κρίση”!

Λιγότερο φαγητό, παντζάρια αντί για κραγιόν οι γυναίκες και ρώσικες βαμβακερές κυλότες αντί για γαλλικά εσώρουχα, συστήνει ως... φάρμακο για την κρίση ο Ιλια Γκάφνερ, βουλευτής της περιοχής του Σβερντλόφσκ, στη Σιβηρία της Ρωσίας.

"Τρώτε λιγότερο, χρησιμοποιείτε παντζάρια αντί για κραγιόν, προτιμάτε τις ρωσικές βαμβακερές ρωσικές κιλότες από τα φίνα γαλλικά εσώρουχα και να θυμάστε ότι ο Θεός δοκιμάζει την πίστη σας... Εάν δεν έχετε αρκετά χρήματα, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι είμαστε Ρώσοι, επιζήσαμε του λιμού και του κρύου, οφείλουμε να σκεφτούμε την υγεία μας και να τρώμε λιγότερο", ήταν η συμβουλή του βουλευτή σε μία ηλικιωμένη γυναίκα που της εξηγούσε ότι δεν μπορεί πλέον να αγοράσει ζάχαρη για τον ανάπηρο γιο της.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 11% το 2014 - 15% για τα τρόφιμα- και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων (κρέας, ψάρια, ζάχαρη, λάχανα, τυρί, αυγά, ρύζι) καταγράφονται αυξήσεις 10% έως 50%, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Αντιμέτωποι με αυτόν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, πολλοί Ρώσοι αντέδρασαν βίαια στις δηλώσεις του βουλευτή, ο οποίος αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Αλλά αμέσως μετά, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του Κρεμλίνου επανήλθε στην ιδέα της δίαιτας των ρώσων πολιτών.

"Θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια στη χώρα μας, θα φάμε λιγότερο, θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκορ Τσουβαλόφ ενώπιον της αφρόκρεμας της παγκόσμιας οικονομίας στο διεθνές φόρουμ του Νταβός.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι για τον ρωσικό πληθυσμό ο άνθρωπος που επέτρεψε στη Ρωσία να ξαναβρεί τη σταθερότητα έπειτα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και το χάος που ακολούθησε κατά τη δεκαετία του ΄90. Απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας: τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων τον Ιανουάριο δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν. Ωστόσο τον Δεκέμβριο ήταν περισσότεροι: 88%.

Η προσαρμογή των Ρώσων στη νέα πραγματικότητα αποτελεί προϊόν διαφωνιών ανάμεσα στους βουλευτές.

Ο πατριάρχης Κύριλος δήλωσε από την πλευρά του ότι "κατά τη διάρκεια της κρίσης θα νικήσουμε το Κακό", προσθέτοντας ότι όσοι αναβάλλουν εξαιτίας της κρίσης να κάνουν οικογένεια θα πρέπει αντίθετα να το ξανασκεφτούν, γιατί οι Ρώσοι δεν ήσαν ποτέ πλούσιοι.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα gazeta.ru, στα μάτια του Κρεμλίνου, η κρίση είναι μία ευθύνη που πρέπει να μοιραστεί σε όλους τους πολίτες .

"Το ερώτημα είναι αν εκείνοι που υποστήριξαν με τόσο ενθουσιασμό την προσάρτηση της Κριμαίας είναι διατεθειμένοι και να την πληρώσουν με μία απότομη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου", αναρωτιέται η ιστοσελίδα.