Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης και οι επιπλοκές του

Η 20χρονη Beth Goodier από το Στόκπορτ της Αγγλίας (δείτε το βίντεο στο τέλος του κειμένου) δίνει μάχη με μια ιδιαίτερα σπάνια πάθηση που έχει. Και που μπορεί να μην απειλεί τη ζωή της έχει όμως επιπλοκές που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε εύκολα.

Η Beth πάσχει από το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS) κοινώς γνωστό και ως "το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης".

Το KLS είναι μια σπάνια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερϋπνίας και αλλαγές στη διάθεση και τη γνωσιακή δομή των πασχόντων. Ορισμένοι που προσβάλλονται από το σύνδρομο (κυρίως οι άνδρες ασθενείς) εμφανίζουν και έντονες κρίσεις υπερσεξουαλικότητας.

Όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση, ο πάσχων μπορεί να κοιμάται 15, 20 ή 22 ώρες τη μέρα και αυτή η κατάσταση να διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Συνήθως εμφανίζονται περίπου 20 κρίσεις σε βάθος δεκαετίας ενώ μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες, ακόμη και χρόνος χωρίς να εμφανίσουν επεισόδιο.

Οι πάσχοντες εμφανίζουν (σε ποσοστό 80%) γενικευμένο αίσθημα απάθειας και αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα. Επίσης περίπου το 50% των ασθενών εμφανίζουν ψυχωτικά συμπτώματα ενώ η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζει λιγότερος από 1 στους 4.

Το KLS συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποια ιογενή λοίμωξη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εικασίες πρόκειται για κάποια δυσλειτουργία στον υποθάλαμο του εγκεφάλου ή στον κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού.

Η διάγνωση είναι δύσκολο να γίνει πριν το δεύτερο επεισόδιο τουλάχιστον και αφότου έχουν αποκλειστεί άλλες παθήσεις.

Γνωστή θεραπεία για το σύνδρομο KLS δεν υπάρχει, δυο έρευνες όμως που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η χορήγηση λιθίου μπορεί να προλάβει τα συμπτώματα της επανεμφάνισης κρίσης στο 20% - 40% των περιπτώσεων.