Μυστήριο: Γιατί ερημώνουν οι παραλίες στην Ιαπωνία ενώ έχει ζέστη;

Μόλις στην Ιαπωνία σημάνει 12 τα μεσάνυχτα και τελειώσει η 31η Αυγούστου και ξημερώσει 1η Σεπτεμβρίου, ξαφνικά οι παραλίες ερημώνουν! Τι και αν το καλοκαίρι και η ζέστη συνεχίζουν ακάθεκτα; Τι και αν σε πολλές περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 28° - 29° Κελσίου;

Ούτε ένας άνθρωπος στις παραλίες. Γιατί;

Σε κάποιες περιοχές της η Ιαπωνία είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα

Ο λόγος για το μυστήριο αυτό φαινόμενο ίσως είναι εντελώς παράδοξος και ανεξήγητος για εμάς (τους δυτικούς και κυρίως εμάς τους Έλληνες). Όμως για τους Ιάπωνες είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό: Γιατί (πολύ απλά) τελείωσε το καλοκαίρι!

Ημερολογιακά η τελευταία μέρα του Αυγούστου είναι η τελευταία μέρα του καλοκαιριού!

Οι Ιάπωνες είναι ένας εξαιρετικά πειθήνιος λαός, που υπακούει στους νόμους του κράτους αλλά και τις παραδόσεις (για εμάς αυτό ακούγεται πιο περίεργο και από τα γιαπωνέζικα!).

Έτσι, εφόσον στις 31 Αυγούστου οι αρχές αποσύρουν τους ναυαγοσώστες από τις παραλίες (επειδή πολύ απλά τελείωσε το καλοκαίρι, όπως προείπαμε), οι άνθρωποι δεν κολυμπούν.

Όπως εξηγεί ο Nobuo Sato, στον ανταποκριτή του BBC στο Τόκιο, Michael Fitzpatrick: "οι Ιάπωνες υπακούν αυστηρά στους νόμους. Μας έχουν διδάξει να μην κολυμπάμε όταν δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες... μόνον ένας βάρβαρος θα ήταν αρκετά ανόητος ώστε να παραβλέψει τη 'σωστή συμπεριφορά' που έχει εδραιωθεί με το πέρασμα ολόκληρων γενεών".

Μάλιστα, προκειμένου να εδραιωθούν αυτές οι "σωστές συμπεριφορές" ανά τους αιώνες οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους παραδόσεις και δοξασίες που έμαθαν από τους δικούς τους γονείς (και πάει λέγοντας...): αν κολυμπήσεις το Σεπτέμβριο θα σε φάνε οι τσούχτρες ή θα σε πνίξουν στα νερά τα πνεύματα των προγόνων σου!

Sounds like Japanese to us, όχι;