Κήποι και πόλεις που επιπλέουν

Η ετήσια συνάντηση της οργάνωσης Blue Revolution Hawaii –μιας ομάδας φουτουριστών που εξετάζουν με ποιο τρόπο οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν και να καλλιεργήσουν… επάνω στη θάλασσα- έγινε στην ταράτσα ενός πανάκριβου ρετιρέ στη Χονολουλού, γράφει ο Jesse Hirsch στο modernfarmer.com.

Για τα μέλη της οργάνωσης (ιδρυτής της οποίας είναι ο Pat Takahashi) το μέλλον της ανθρωπότητας είναι κάπως… ζοφερό: Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τις ακτές, μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές καταστρέφουν τα εδάφη και όλα αυτά ενώ πρέπει να τραφούν δισεκατομμύρια στόματα!

Σε έναν κόσμο, όπου ο πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται, ορισμένοι προβλέπουν ότι θα… ξεμείνουμε από χώρους για να καλλιεργούμε την τροφή μας.

Η ομάδα Blue Revolution Hawaii έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στους… ωκεανούς. Άλλωστε το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό.

Το μέλλον βρίσκεται στη θάλασσα…

Το όραμα ενός πραγματικού «υδάτινου κόσμου»

Το όραμα ενός πραγματικού «υδάτινου κόσμου» ακούγεται παράξενο, αλλά ταυτόχρονα ειδυλλιακό: πόλεις χτισμένες επάνω σε τροποποιημένες εξέδρες γεώτρησης πετρελαίου, ή σε παλιά κρουαζιερόπλοια. Ημιδιαφανείς σφαίρες βυθισμένες κοντά σε πόλεις, γεμάτες με ψάρια ιχθυοτροφείου. Τεράστιοι σωλήνες που θα εκτείνονται σε βάθος 3.000 ποδιών, αντλώντας νερό προκειμένου να αφαλατωθεί, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που είναι ανεξάντλητη θα τροφοδοτείται από το θαλασσινό νερό.

«Είναι κρίμα που πάντα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φτάσουμε στο μη παρέκει, για να αναλάβουμε δράση» ανέφερε ο Bill Spencer, σύμβουλος της Blue Revolution Hawaii

Παρότι η ιδέα της «αποίκησης των ωκεανών» δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη έχει αρχίσει να καλλιεργεί φυτά σε «χειροποίητα νησιά» κοντά στο Μανχάταν και τη Φιλαδέλφεια. Ακόμη, στις δυτικές ακτές του Βανκούβερ, υπάρχουν 14 επιπλέοντα θερμοκήπια, καθώς επίσης και ένα διώροφο σπίτι, που είναι ενωμένα μαζί σε μια αναμορφωμένη πλατφόρμα ιχθυοτροφείου. Στην Ταϊλάνδη και την Ολλανδία βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευές σπιτιών/νοσοκομείων/φυλακών και θερμοκηπίων που επιπλέουν.

Το Ινστιτούτο Seasteading είναι ο πιο «σοβαρός παίκτης» από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον ερευνητή Charlie Deist να δηλώνει ότι «οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν ότι μπορούν να καλλιεργούν επάνω στους ωκεανούς, ακριβώς όπως επάνω στη Γη».

Αχαρτογράφητα νερά

Από όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη ζωή στο νερό, το πιο σημαντικό φαίνεται να είναι το ενεργειακό.

Πώς θα ηλεκτροδοτούνται αυτές οι κοινότητες;

Η απάντηση της Blue Revolution επικεντρώνεται γύρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα, γύρω από αυτό που αποκαλείται «μετατροπή της ωκεάνιας θερμικής ενέργειας».

Η τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας των ωκεανών (OTEC) μπορεί να αποτελέσει μια άριστη πηγή «καθαρής ενέργειας» σε περιοχές όπου η διαφορά θερμοκρασίας των υδάτων ανάμεσα στην επιφάνεια της θάλασσας και στο βυθό είναι αρκετά μεγάλη. Το θερμότερο νερό μετατρέπει ένα υγρό με χαμηλό σημείο βρασμού (π.χ. αμμωνία) σε ατμό, ο οποίος κινεί μια ηλεκτρογεννήτρια. Στη συνέχεια, ο ατμός επανασυμπιέζεται με τη χρήση του ψυχρού νερού από τα βάθη του ωκεανού και ο κύκλος της ενέργειας συνεχίζεται.

Κι ενώ μέχρι πρόσφατα το τεράστιο κόστος κατασκευής μιας τέτοιου είδους πλατφόρμας ήταν απαγορευτικό για τους επενδυτές (της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων), το περασμένο φθινόπωρο η Lockheed Martin σε συνεργασία με την εταιρεία Makai Ocean Engineering ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν ένα «εργοστάσιο» OTEC έξω από τις ακτές της ανατολικής Κίνας.

Μελλοντικά σχέδια

Η Blue Revolution Hawaii ελπίζει να καταφέρει την «αποίκηση στους ωκεανούς» με ένα project που ονομάζουν «Pacific International Ocean Station», το οποίο θα κατασκευαστεί σε τροπικά νερά σε απόσταση τουλάχιστον 12 μιλίων από την Oahu.

Αυτή η τεράστια, αειφόρος κατασκευή θα τροφοδοτείται με ενέργεια από τεχνολογία OTEC, θα μπορεί να φιλοξενήσει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ θα υποστηρίζει και διάφορες μεθόδους γεωργίας.

Συνολικό εκτιμώμενο κόστος: 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Χρειαζόμαστε έναν δισεκατομμυριούχο επενδυτή» είπε ο Takahashi. «Δεν είναι εύκολο να τραβήξει κανείς το ενδιαφέρον τους, παρά μόνο με ένα γιγαντιαίο και φιλόδοξο σχέδιο/όραμα, που θα διασφαλίσει ότι ο ‘θρύλος’ τους θα ζει για πάντα».