Μόλις πέσει η νύχτα, ψάξτε τα μηνύματα που… φωσφορίζουν!

Harreman, η νέα σειρά έργων που είναι ορατά μόνον τη νύχτα

Μόλις πέσει η νύχτα, βγείτε στο δρόμο και ψάξτε τα κρυμμένα μηνύματα μέσα στα γκράφιτι. Γιατί αυτά τα μηνύματα είναι ορατά μόνον τη νύχτα! Αυτό είναι το μόττο της νέας σειράς έργων τέχνης του δρόμου, που φέρει τον τίτλο Harreman, που στη βασκική διάλεκτο θα πει "σχέση".

Το Rescate Studio με έδρα του τη Βαρκελώνη παρουσιάζει μια σειρά γκράφιτι... μέσα στα γκράφιτι, που όμως φαίνονται μόλις πέσει το σκοτάδι.

Τα γκράφιτι αυτά θέλουν να δώσουν διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου έργου μέσω της χρήσης χρωμάτων που φωσφορίζουν.

Τη μέρα, φαίνονται στους τοίχους, όπου έχουν παρέμβει οι καλλιτέχνες δρόμου του Rescate Studio, σχήματα ζώων και αντικειμένων με άσπρη μπογιά.

Όταν, όμως, δύσει ο ήλιος, η μπογιά φωσφορίζει και αποκαλύπτει αντικείμενα που κρύβονται μέσα στο σχήμα που φαινόταν ενώ ο ήλιος ήταν ακόμη στον ουρανό.

Παράδειγμα ένα γκράφιτι που με το φως της μέρας, απεικονίζει το σχήμα του Κρόνου, με τους δακτυλίους του. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, το σχήμα αρχίζει να αλλάζει και να γίνεται το κράνος ενός βουτηχτή.

Κάθε μία από αυτές τις τοιχογραφίες κυοφορεί ένα συγκεκριμένο, διαφορετικό κάθε φορά, κοινωνικό ή πολιτιστικό μήνυμα. Μια φρατζόλα φανερώνει αργά αργά ένα μαχαίρι για ψωμί που ήταν "κρυμμένο" μέσα της. Η εικαστική αυτή παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον καλεί τους περαστικούς να σκεφτούν για να βρουν αποτελεσματικές λύσεις καταπολέμησης της πείνας σ' όλον τον πλανήτη.

"Με τη χρήση φώτων και με ένα από καιρό σε καιρό νεύμα στην ειρωνεία, ο παρατηρητής γίνεται κάποιος που συμμετέχει ενεργά" εξηγούν, στο Designboom, τα μέλη του στούντιο. Συμμετέχει "επικοινωνώντας με το έργο και δημιουργώντας την αντίδρασή του σ' αυτές τις πράξεις".