To πάρκο… Άγριας Δύσης στη Σουηδία που προσφέρει άσυλο σε πρόσφυγες

Τουλάχιστον 500 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στο ράντσο με τους καουμπόηδες

Τι δουλειά έχει η Άγρια Δύση, οι καουμπόηδες, τα ροντέο με τη… προσφυγική κρίση; Ένα αμερικάνικου τύπου θεματικό πάρκο, βρίσκεται στον… άγριο βορρά, το High Chaparral, που εκτός από ανθρώπους με καπέλα και σπιρούνια, φιλοξενεί προσωρινά, τουλάχιστον 500 Σύρους πρόσφυγες – τη συγκεκριμένη περίοδο που παραμένει κλειστό για το ευρύ κοινό.

Ο παππούς του Erlandsson, κατασκεύασε το πάρκο στην αγροτική περιοχή Kulltorp, στη Σουηδία, που βρίσκεται περίπου 250 μίλια νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης. Όταν ανοίγει για το κοινό, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, το πάρκο ζωντανεύει και μοιάζει με σκηνικό  ταινίας γουέστερν… Αλλά τους χειμερινούς μήνες, είναι λίγο πολύ, μια πόλη φάντασμα.  

«Οι παλιές ταινίες γουέστερν, παραμένουν δημοφιλείς εδώ στη Σουηδία», αναφέρει από τη μεριά του ο Ali Yehya, ένας πρώην υπάλληλος του High Chaparral, που τώρα έχει την εποπτεία του προσφυγικού καταλύματος. Ο Yehya, κατάγεται από τον Λίβανο και μετανάστευσε στη Σουηδία ως πρόσφυγας, το 1990.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Σουηδίας, τουλάχιστον 163.000 πρόσφυγες υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στη χώρα του βορρά το 2015 και πως το φθινόπωρο του ίδιου έτους, περίπου 10.000 πρόσφυγες εισέρχονταν στα εδάφη της σκανδιναβικής αυτής χώρας. Το γεγονός αυτό, οδήγησε τις αρχές στην αναζήτηση νέων χώρων φιλοξενίας προσφύγων – ανάμεσα στους οποίους είναι και το εν λόγω ράντσο.

Σήμερα, ζουν σε μια… παγωμένη "άγρια δύση", τουλάχιστον 500 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.  

«Δεν έχουμε επισκέπτες που διαμένουν εδώ το καταχείμωνο, ανοίγουμε μόνο για τρεις μήνες το χρόνο και διαθέτουμε 600 κλίνες», λέει ο ιδιοκτήτης και κάτι σαν τον «σερίφη» του ράντσου, Emil Erlandsson, στο παρακάτω βίντεο.