Κόσοβο: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έριξε δακρυγόνο μέσα στη Βουλή

Κατά καιρούς, σε διάφορα κοινοβούλια, οι βουλευτές παίζουν ξύλο, άντε το πολύ να πετάξουν και κανένα ντοσιέ. Αλλά αυτό που έγινε στη Βουλή του Κοσόβου, δεν έχει προηγούμενο: Βουλευτής της αντιπολίτευσης έριξε δακρυγόνο στην αίθουσα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας! 

 Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την ψήφιση νέων νομοσχεδίων που προβλέπουν τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, τα οποία προσπαθούσε επί εβδομάδες- με διάφορους τρόπους - να μπλοκάρει η αντιπολίτευση. 

 Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός και νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση", Αλμπίν Κούρτι πέταξε το δακρυγόνο αφού πρώτα  η βουλευτής Αλμπουλιένα Χατζίου έριξε ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της Βουλής του Κοσόβου, Τζαβίντ Χαλίτι. 

Η αίθουσα γέμισε καπνό. Κάποιοι από τους βουλευτές ένιωσαν έντονη δυσφορία και η βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φλιόρα Μπροβίνα λιποθύμησε και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρίστινας. Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο οποίος κατόρθωσε με μεγάλη δυσκολία να εξέλθει από τη γεμάτη καπνό αίθουσα. Ωστόσο, ορισμένα ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν ότι και ο Ζμπόγκαρ λιποθύμησε. 

Την περασμένη εβδομάδα, βουλευτές της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής, καταλαμβάνοντας το βήμα και το έδρανο του προεδρεύοντος ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση" έριξαν αβγά στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, την ώρα που ενημέρωνε τα μέλη της Βουλής για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας.