Ακόμη και οι καουμπόησες μελαγχολούν και οι σούπερ ήρωες κλαίνε!

Όταν έκλαψε ο Νίτσε... μετά έκλαψε και ο Σούπερμαν... Και μετά ο Μπάτμαν έβγαλε βόλτα το γιο του βόλτα με το μάρσιπο και μετά έπλασαν μαζί κουλουράκια.

Ε λοιπόν ναι! Οι σούπερ ήρωες έχουν τρομερές και μοναδικές ιδιότητες αλλά έχουν και συναισθήματα υποστηρίζει η Σουηδή καρτουνίστρια, εικονογράφος, μα πάνω απ' όλα μητέρα δύο παιδιών, Λίνεα Γιόχανσον (Linnéa Johansson).

Η Γιόχανσον παρακολουθούσε εμβρόντητη μια μέρα τον μόλις 3 ετών γιο της να κλαίει βουβά και να προσπαθεί να το σταματήσει επειδή... ε... ο Σούπερμαν δεν θα έκλαιγε! Ήταν τότε λοιπόν που αποφάσισε να ζωγραφίσει μια άλλη, πιο ανθρώπινη εκδοχή των σούπερ ηρώων: το Σούπερμαν να δακρύζει, το Μπάτμαν σε ρόλο μπαμπά, το Σπάιντερμαν με ανθρώπινες ανάγκες, την Ποκαχόντας και την Εσμεράλδα να διαδηλώνουν για την προστασία του πλανήτη και τα δικαιώματα των παιδιών.

"Υπάρχουν δύο κυρίαρχα πρότυπα για τα παιδιά, σήμερα. Οι υπερήρωες, εάν είσαι αγόρι και οι πριγκίπισσες, εάν είσαι κορίτσι, και είναι πραγματικά παραφουσκωμένα στερεότυπα. Αντέδρασα στο γεγονός ότι οι υπερήρωες δείχνουν μόνο δύο συναισθήματα: θυμό/επιθετικότητα (ή ουδετερότητα), όταν απευθύνονται σε αγόρια. Μία ημέρα, ο τρίχρονος γιος μου επέστρεψε σπίτι από το νηπιαγωγείο και σταμάτησε να κλαίει, επειδή οι υπερήρωες δεν κλαίνε (άρα ούτε τα αγόρια κλαίνε). Αυτό με εξόργισε, επειδή στα κόμικς για ενήλικες, οι υπερήρωες κλαίνε, αλλά για κάποιον λόγο, για τα παιδιά απεικονίζονται υπερβολικά αρρενωποί, γεγονός που τα παροτρύνει να καταπίνουν συναισθήματα όπως η θλίψη" λέει η Σουηδή καρτουνίστα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. βιβλίο ζωγραφικής με ...σούπερ μαλακούς ήρωες (super-soft heroes, όπως τους αποκαλεί). "Το βιβλίο απεικονίζει την πιο "μαλακή" πλευρά των υπερηρώων. Το διένειμα δωρεάν σε μορφή pdf σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Όταν τελείωσα με αυτό, σκετσάρισα ακόμη ένα βιβλίο με "σούπερ δυνατές πριγκίπισσες", που είναι επίσης δωρεάν σε pdf στην ιστοσελίδα μου (www.limpan.org )" εξηγεί.

Εργάζεται ως καρτουνίστρια εδώ και 13 χρόνια, αλλά το πρώτο της καρτούν το έκανε στην πρώτη δημοτικού και σχεδιάζει από τότε που, όπως λέει, θυμάται τον εαυτό της.

"Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα πλάσματα και εσωτερικεύουν τα πάντα, δεν έχουν κανένα φίλτρο ή αίσθηση να επεξεργαστούν τι ανήκει στην πραγματικότητα και τι στη σφαίρα της φαντασίας. Εμείς, ως ενήλικες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το συμφέρον των δημιουργών των υπερηρώων και των πριγκιπισσών είναι να πουλήσουν προϊόντα σε παιδιά. Είναι εύκολοι στόχοι και πρέπει να τους προστατεύουμε" τονίζει η σκιτσογράφος και μητέρα. "Τα παιδιά" προσθέτει "έχουν ανάγκη να σκαρφαλώνουν δέντρα και να χορεύουν και να τραγουδούν και να παίζουν κι όχι να ανησυχούν και να 'καταπίνουν' πράγματα και συναισθήματα. Αυτό που εννοώ είναι - κοιτάξτε πώς ενεργούμε εμείς, οι ενήλικες.

Όσο για το επόμενό της πρότζεκτ; "Είναι ένα βιβλίο κόμικ για τη μητρότητα, το να γίνεται μια γυναίκα μητέρα, που νομίζω πως είναι ένα ακόμη θέμα που έχει συρρικνωθεί σε κάτι πολύ ρηχό, ενώ είναι μια τόσο δυνατή εμπειρία. Θα ήθελα, επίσης, να συνεχίσω να εργάζομαι με τα παιδιά και ίσως να φτιάξω βιβλία ζωγραφικής για τα παιδιά που είναι αναγκασμένα να βρίσκονται στο νοσοκομείο, τα οποία και ειλικρινά θαυμάζω" τονίζει.

Οι "σούπερ μαλακοί ήρωες" και οι "σούπερ δυνατές πριγκίπισσες" της Linnea Johansson είναι διαθέσιμοι στους εξής συνδέσμους:

Εδώ για αγόρια και Εδώ για κορίτσια.