Αυτός είναι ο χάρτης που προτείνει η Κυπριακή κυβέρνηση για τη λύση

Οργή για τη διαρροή

Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών. 

Κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών. Είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, τόνισε. 

Παρόλ' αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου-χάρτη που τους ενεχείρισε η άλλη πλευρά, αντιρρήσεις που κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αύριο, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Εισαγωγικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.

Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: «Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης». Συνέχισε δε, σημειώνοντας πως «αύριο ξεκινά η Διάσκεψη εδώ στη Γενεύη και η ημέρα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων». Ο κ. Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους δημοσιογράφους να δουν την αυριανή «πολυμερή Διάσκεψη», στην οποία «η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο, όχι συμβαλλόμενο μέρος, και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - και έχει υποχρέωση η Ε.Ε να είναι παρούσα» βάσει της σχετικής Συνθήκης της Ε.Ε., συμπλήρωσε.

Αντιθέτως, όπως είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ο Κύπριος εκπρόσωπος, το εδαφικό όπως και τα άλλα κεφάλαια που άπτονται εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, θα συζητηθούν στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται σε πολύ λίγο (κάποια από τα θέματα που τέθηκαν τις τελευταίες ώρες, είναι η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κεντρική διακυβέρνηση, όπως επίσης η ευρωπαϊκή πτυχή - θέμα που εξέτασαν εμπειρογνώμονες). 

Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η επόμενη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη: «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών».

Απόψε, τέλος, θα έχουν συνάντηση, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στη Γενεύη.

"Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού"

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης αυτός, που αποκάλυψε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» και είναι η πρόταση της Κυπριακής πλευράς, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο τελικός χάρτης της συμφωνίας.

Ο χάρτης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 

Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου. 

Πάντως, οι πληροφορίες που διέρρευσαν πρόωρα για τους χάρτες που θα κατατεθούν έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση για προσοχή στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι οι κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση. «Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί» σημείωσε.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο αντιπροέδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος έγραψε στο Twitter:"Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να καταστρέψουν τις συνομιλίες. Έδωσαν το χάρτη μας στα ΜΜΕ. Αίσχος!!"

 

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε νωρίτερα (on camera) ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μπ. Mπουρτζού, ενώ και αυτός, μετά τον ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ανάγκη η Διάσκεψη να συνοδευτεί από ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Επίσης, ας σημειωθεί ότι ο ίδιος προσδιόρισε την έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου στο 29,2%.

Στο εδαφικό ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στις προτάσεις για 28,2% (που προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά) και 29,2% (από την τουρκοκυπριακή πλευρά) στο εδαφικό, η οποία συζήτηση, συνέχισε, θα γίνει σε στενό κύκλο πέντε ατόμων (οι δύο ηγέτες, δύο εμπειρογνώμονες και ο κ. 'Αιντε): εκεί θα γίνει και η παρουσίαση των σχετικών χαρτών και θα εξεταστεί αν αυτοί συνάδουν με τα συμφωνηθέντα με το εδαφικό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, έγινε συζήτηση προκειμένου να είναι ίδια ή παρόμοια η μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο με εκείνη που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες στο νησί, επίσης για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους σε σχέση με εκείνες των συνιστώντων κρατών.

Μεταξύ άλλων θεμάτων τέθηκε και μια ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος της ενιαίας Κύπρου, ενώ η ισότητα στην εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δικαστών στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, είναι θέμα το οποίο απασχολεί την τουρκοκυπριακή πλευρά. Γι' αυτό και σύμφωνα με τον Μπ. Μπουρτζού, η εν λόγω πλευρά παρουσίασε πρόταση για τη συγκρότηση μηχανισμού άρσης αδιεξόδων που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα που άπτονται της οικονομίας και της αξιοποίησης των Κοινοτικών κονδυλίων.

Ερωτηθείς για την αυριανή Διάσκεψη, ο Μπ. Μπουρτζού τόνισε ότι για την επιτυχία (της Διάσκεψης) δεν αποτελεί προϋπόθεση η ημερομηνία για το δημοψήφισμα. Το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να υπάρξει το πολιτικό πλαίσιο ή τουλάχιστον να φτάσουν οι δύο πλευρές σε αυτό.