Χριστόφιας: Δικτάτορας ο Ερντογάν, έχει χωρίσει την Τουρκία στα πέντε

Ξεκίνησε ως "σεμνός και δημοκράτης Ισλαμιστής" και καταλήγει σε ένα φανατικό δικτάτορα, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου

Οι εγγυήσεις είναι απαράδεκτες και «είμαι αναφανδόν εναντίον», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε «εάν θα αποφύγουμε τις εγγυήσεις 100% "με το σπαθί στο χέρι", δεν το ξέρω».

Σε παρέμβαση του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Ζήνωνα Τζιάρρα και Νίκου Μούδουρου «Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: Ιδεολογικές όψεις εξωτερικής πολιτικής», ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει τη δύναμη και το κύρος διεθνώς να μπορέσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα να πειθαναγκάσει την Τουρκία να απεκδυθεί του δικαιώματος των εγγυήσεων».

Αυτό, είπε, θα είναι σωτήριο πρώτα για τους Τουρκοκύπριους και μετά για ολόκληρη την Κύπρο. Ακόμα και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που δεν θέλουν τις εγγυήσεις, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ότι είναι υπέρ των εγγυήσεων, «λόγω του φόβου από το ΑΚΡ» και τον «δικτάτορα», όπως αποκάλεσε, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ως «ένας σεμνός και δημοκράτης Ισλαμιστής και καταλήγει σε ένα φανατικό δικτάτορα, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν νέο σουλτάνο». Χώρισε την Τουρκία , πρόσθεσε, «όχι στα δύο αλλά στα πέντε».

Σε ερώτηση για τις τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο Δημήτρης Χριστόφιας παρατήρησε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, που λέγονται σκοπίμως δημόσια και θα πρέπει αυτά να διυλίζονται δύο και τρεις φορές. «Να κρίνουμε από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, το οποίο δεν είναι απλό να το πετύχεις», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι με καθυστέρηση 35 - 40 χρόνων «αρχίσαμε να μελετούμε την Τουρκία και ευτυχώς εμφανίστηκαν νέοι επιστήμονες που το κάνουν». Επίσης, δήλωσε ότι παραμένει η άποψή του πως, αν δεν βρεθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είναι δύσκολο η Τουρκία να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού. Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι συμφωνεί με την δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι «σε περίπτωση, που έχουμε τόση μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων για να την μεταφέρουμε στην Ευρώπη, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συναινέσει σε λύση του Κυπριακού της αρεσκείας των Κυπρίων, θα περάσει μέσα από την Τουρκία αγωγός μεταφοράς αερίου».

Αυτό, ανέφερε, θα είναι ένα «λουκούμι» για την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού, «διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», κατέληξε ο Δημήτρης Χριστόφιας.