Επίσκεψη-αστραπή Νετανιάχου στη Λευκωσία

Επίσκεψη μερικών ωρών στην Λευκωσία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, για να έχει συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Πέρα από τα περιφερειακά θέματα, θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτά της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας. Δεν αναμένεται, είπε, να υπογραφούν συμφωνίες, αλλά θα δοθεί πολιτική ώθηση σε αριθμό θεμάτων, που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα. 

Στις επιδιώξεις πάντως της Λευκωσίας παραμένει η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας και των τρόπων αξιοποίησης του φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί στις ΑΟΖ των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνοντας στον διάλογο και την προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών.  

Ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η κυπριακή Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στα Ιεροσόλυμα, Αναστασιάδης και Νετανιάχου συμφώνησαν την έναρξη στρατηγικού διαλόγου Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου δεσμεύτηκαν να προωθήσουν δύο καίριας σημασίας ζητήματα, αφενός, τις διεργασίες για την κατάληξη στη συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και, αφετέρου, την προοπτική εκμετάλλευσης κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου για την κατασκευή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.