Ένταξη του ψευδοκράτους στη Διεθνή Κοινότητα θέλει ο Έρογλου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι θα ζητήσει να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι όραμά του είναι «η ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα».

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση για τις «προεδρικές εκλογές», που θα γίνουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στις 19 Απριλίου, ο Έρογλου είπε: «Εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδεχθούν το αίτημά μου για χρονοδιάγραμμα, σημαίνει ότι δεν είναι ειλικρινείς και δεν έχουν πρόθεση για συμφωνία». Πρόσθεσε ότι το αίτημα αυτό θα υποβληθεί στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί επανεκλογή, «είναι για να επιστρέψει ο Νίκος Αναστασιάδης στις συνομιλίες και να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, που αφήσαμε στη μέση».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε την ψήφο όσων πιστεύουν σε τουρκοκυπριακό «κράτος» και όσων αναγνωρίζουν την Τουρκία ως μητέρα-πατρίδα και θέλουν τις εγγυήσεις της.

Ο Έρογλου ανέφερε ότι το κύριο καθήκον του «προέδρου» είναι να γνωρίζει το παρελθόν, να αναλύει με ακρίβεια το παρόν και να διαμορφώνει το μέλλον σωστά. Η επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η ειρήνη να διατηρηθεί και να μην αποτελέσει έδαφος για σύγκρουση.

Οι υδρογονάνθρακες γύρω από το νησί είναι ο κοινός πλούτος των δύο κοινοτήτων, είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει καλά κατανοητό πως (οι Τουρκοκύπριοι) «είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους». Επίσης, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο, που έχει μεγάλη σημασία για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, «θα πρέπει να μεταφέρεται στον κόσμο από την Τουρκία, που είναι και ο πιο οικονομικά βιώσιμος δρόμος».