Με συλλαλητήριο υποδέχθηκε η Κύπρος του κεντρικούς τραπεζίτες

Με κυρίαρχο σύνθημα “φτάνει πια, δεν διαπραγματευόμαστε! Διεκδικούμε!”, οι Κύπριοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλλει το μνημόνιο, έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας, όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν 20 οργανώσεις της πλατφόρμας “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Το “παρών” στο συλλαλητήριο έδωσε και ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν “Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία μαζί ενάντια στην πλουτοκρατία”. Στον χώρο του συλλαλητηρίου υπήρχαν μεγάλα πανό που έγραφαν “Χορτάσαμε λιτότητα, διεκδικούμε αξιοπρέπεια”- “Save the people not only Profits and Banks”- “Οι φοιτητές αντιστέκονται στη λιτότητα. Διεκδικούν μόρφωση για όλους”, ενώ μεταφέρθηκε φέρετρο με πλακάτ που έγραφαν “Δημόσιος πλούτος, Παιδεία, Πολιτισμός, Υγεία”.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και ο γραμματέας των Οικολόγων δεν θα παραστούν στο επίσημο δείπνο που θα δώσει απόψε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύριο λεπτομέρειες, καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, με στόχο να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας. Επίσης, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα και το τι θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.