Ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Θετικό βήμα αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εκτιμάται ότι έγινε στην σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, την πρώτη από τον περασμένο Ιούλιο και την πρώτη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

Αυτό συνάγεται από την ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ύστερα από την συνάντηση ο κ. Άιντε, στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες:

- Συμφώνησαν να εισέλθουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών, και για το λόγο αυτόν “έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών”.

- Αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις μέχρι στιγμής συνομιλίες και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους “έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα και έχουν αναγνωρίσει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυο ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους “να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό”.

Σημειώνεται, επίσης, ότι μετά τη διαδικασία αυτή οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου, 2014).

Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για τον λόγο αυτόν η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση. “Η ανακοίνωση του ειδικού σύμβουλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μιλά από μόνη της”, επεσήμανε, και πρόσθεσε: “Αυτό που θέλω να δω είναι ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Έρογλου”.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος από τη μέχρι σήμερα στάση τού κ. Έρογλου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: “Δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως παίγνιο επίρριψης ευθυνών. Απλά περιορίζομαι στα όσα σας έχω δηλώσει”.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία του “πάρε-δώσε” για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη φράση που χρησιμοποίησε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και η οποία αργότερα χαρακτηρίστηκε “γλωσσικό ολίσθημα”.

Όπως είπε ο κ. Έρογλου, αν και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει τον όρο “πάρε-δώσε”, εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς αυτό, που μπορεί να ονομαστεί και “παραχωρήσεις”.

Διπλωματική πηγή διευκρίνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι με βάση τη σημερινή ανακοίνωση του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τώρα θα ξεκινήσει μια τρίτη φάση διαπραγματεύσεων με στόχο να σμικρυνθούν οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είναι ασύμβατες. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν στην τελική φάση, στην οποία θα γίνει το “πάρε -δώσε”, σημείωσε η ίδια πηγή.