Γκουτέρες: Απονέμω το όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου σε Αναστασιάδη και Ακιντζί

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πάντως επέμεινε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή

Με διθυραμβικούς επαίνους μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες για τους προέδρους της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Γκουτέρες πάντως δεν άφησε περιθώριο για υψηλές προσδοκίες από τη σύνοδο λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να αναμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων στο Κυπριακό". Όπως είπε αυτό είναι αδύνατον καθώς "δεν θέλουμε λύσεις που να μπαλώνουν τα πράγματα, θέλουμε βιώσιμες λύσεις...". "Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος σε πολλές πτυχές. "Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα", σημείωσε.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών είπε πως ήδη έκλεισαν τα 5 πρώτα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης ενώ σχετικά με το μείζον ζήτημα των εγγυήσεων είπε πως "μπορέσαμε να τακτοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις".

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι "ιστορικά και για πρώτη φορά είδαμε στο ίδιο τραπέζι όχι μόνον τις δυο πλευρές αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις" του Κυπριακού, δηλαδή τις δυο πλευρές της Κύπρου αλλά και την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαριτολογώντας, σχετικά με το ρόλο του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως τους απονέμει το "Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου" για το "θάρρος" τους. Σχετικά με το ρόλο του ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης του προβλήματος είπε πως θα απένειμε στον Οργανισμό το Όσκαρ "δεύτερου ανδρικού ρόλου"

Ενώ είπε πως το να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό θα ήταν ένα "σύμβολο ελπίδας σε ένα κόσμο όπου υπάρχουν τόσες πολλές διαμάχες".