ΗΠΑ: Έκτακτη παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία λόγω της Αλ Κάιντα

Την απόφαση να κλείσουν "προληπτικά" την Κυριακή- και μέχρι νεωτέρας- οι πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή  ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για του λόγους αυτή της απόφαση. 

Σήμερα, o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το κλείσιμο ορισμένων πρεσβειών προκάλεσε μια απειλή, που δείχνει να συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

"Η απειλή προέρχεται από την Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία και, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα" δήλωσε ο Εντ Ρόις στο πρόγραμμα "New Day" του δικτύου CNN.

Η απόφαση αφορά τις πρεσβείες στο Μπαχρέιν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τη Λιβύη, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές.

Κλειστές μέχρι νεοτέρας θα παραμείνουν και οι πρεσβείες στο Αμπού Ντάμπι, τη Βαγδάτη και το Κάιρο, που κανονικά είναι ανοιχτές την Κυριακή.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε έκτακτη παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία λόγω της απροσδιόριστης τρομοκρατικής απειλής.

Το υπουργείο προειδοποιεί του Αμερικανούς πολίτες ότι η απειλή για μια επίθεση της Αλ Κάιντα  είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ότι ο συναγερμός ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Ρόις, ο ίδιος και αρκετοί άλλοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές , συναντήθηκαν πριν από δύο ημέρες με τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν απέναντι σε αυτή την απειλή, μετά και την τραγωδία στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης τον περασμένο χρόνο, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση επικρίθηκε σφοδρά ότι δεν αντέδρασε όπως όφειλε, ενώ είχε πληροφορίες για πιθανή επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, βαριά οπλισμένοι ισλαμιστές επιτέθηκαν εναντίον του αμερικανικού προξενείου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις Αμερικανοί.