Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Κάθριν Ράσελ

Οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι μικρό δείγμα γυναικείου DNA βρέθηκε "σε τουλάχιστον μία από τις χύτρες-βόμβες" που σκότωσαν τρία άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 200 στο μαραθώνιο της Βοστόνης.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες επισκέφθηκαν τη Δευτέρα τη χήρα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ προκειμένου να λάβουν γενετικό υλικό της, ώστε να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση DNA.

Η 24χρονη Καθρίν Ράσελ έμενε με τους γονείς της στο Ρόουντ Άιλαντ από τη στιγμή που πέθανε ο σύζυγός της και το FBI την επισκέφθηκε, ώστε να στενέψει το κλοιό των ερευνών γύρω από το πρόσωπό της ώστε να διευκρινίσει τον ακριβή ρόλο της στον τρόπο με τον οποίο βοήθησε, αν το έπραξε αυτή, τους βομβιστές της Βοστόνης.

Οι ομοσπονδιακές Αρχές εξετάζουν αρκετά σενάρια. Πρώτο και καλύτερο είναι οι ενδείξεις ότι κατέστρεψε στοιχεία του συμβάντος και ότι βοήθησε τους βομβιστές να διαφύγουν.

Υπάρχει φυσικά και η πλέον προχωρημένη υπόθεση: ότι δηλαδή εκείνη κατέστρωσε το σχέδιο.

Μετά από εβδομάδες ερευνών, οι Αρχές έχουν καταλήξει στο επισφαλές συμπέρασμα ότι οι βομβιστές, μαζί με τη γυναίκα συνεργό τους ή όχι, δεν ανήκαν σε ευρύτερο δίκτυο τρομοκρατών, ούτε είχαν άλλους συνεργούς.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν να υπήρχε και άλλο πρόσωπο που να απέκρυψε ή να κατέστρεψε στοιχεία.

Ο δικηγόρος της Καθρίν Ράσελ, Αμάτο Ντε Λούκα, δήλωσε σοκαρισμένος από την αποκάλυψη ότι ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο σύζυγος δηλαδή της πελάτισσάς του βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις με τις βόμβες μέσα στις χύτρες.

Ο Ντε Λούκα προσθέτει ότι υπήρχαν πολλές φορές που η Ράσελ δεν καταλάβαινε τι υπονοούσαν οι βομβιστές, αναφερόμενος προφανώς στη στιγμή που οργάνωναν την επίθεση, καθώς η ίδια δε μιλά Ρωσικά.

"Το γυναικείο DNA πιθανά μπορεί να προέρχεται από την υπάλληλο που πούλησε τις χύτρες στους βομβιστές, ή από κάποια γυναίκα θεατή που πέρασε εκείνη την ώρα, μέσα στο πλήθος, από το χώρο τοποθέτησης της κάθε χύτρας, πριν εκείνες εκραγούν", δήλωσε ο δολοφόνος σύζυγος της Ράσελ για να εξηγήσει το πώς μπορεί να έχει βρεθεί γυναικείο γενετικό υλικό, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν αποκαλυφθεί ότι το DNA ανήκει στην Καθρίν Ράσελ, αυτό δε σημαίνει τίποτα.

"Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα άποια από τις χύτρες που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη να προερχόταν από την κουζίνα του σπιτιού του Τσαρνάεφ και να την έχει χρησιμοποιήσει η πελάτης μου", δήλωσε ο Ντε Λούκα.