LIVE – Ασύλληπτος σε μια πόλη φάντασμα ο 19χρονος Τσετσένος

Πόλη φάντασμα θυμίζει η Βοστόνη σε μια πρωτοφανή αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση για τον εντοπισμό του 19χρονου Τσετσένου που -μαζί με τον 26χρονο αδερφό του αιματοκύλισαν πριν δύο ημέρες τον μαραθώνιο της πόλης και βύθισαν τις ΗΠΑ στο πένθος. 

Από την Πέμπτη τα ξημερώματα, εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δύο νεαρών που αναγνωρίστηκαν ως οι βασικοί ύποπτοι για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις. 

Ο 26χονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ έπεσε νεκρός κατά την διάρκεια καταδίωξης μετά από επίθεση τη νύχτα στο MIT και έκτοτε αστυνομία, στρατός και άνδρες των ειδικών δυνάμεων ψάχνουν να βρουν τον αδερφό του, Τσοκάρ.

 Στη Βοστόνη, οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους με κλειδωμένες τις πόρτες καθώς ο 19χρονος ύποπτος βομβιστής είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και οπλοφορεί, ενώ τονίζουν ότι στους δρόμους της Βοστόνης υπάρχουν εκρηκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι δεν έχουν πυροδοτηθεί.

Ένας από τους κεντρικούς δρόμους της Βοστόνης, θυμίζει άδειο σκηνικό ταινίας

Διακόπηκαν τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων από και προς τη Βοστόνη, για λόγους ασφαλείας και παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στο Ουότερταουν και όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της Βοστόνης όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση. Περιορισμοί έχουν τεθεί και στην εναέρια κυκλοφορία, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τις επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές.                           

Πάνοπλες ομάδες του στρατού πραγματοποιούν έρευνες και εφόδους σε σπίτια, πόρτα-πόρτα- σε ένα σκηνικό που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Σε τελευταία ανακοίνωση της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να αολοκληρωθεί η έρευνα στο κέντρο της πόλης και άλλες περιοχές που έχουν αποκλειστεί ολοσχερώς. O εκπρόσωπος των αστυνομικών δυνάμεων της πολιτείας της Μασαχουσέτης, Τίμοθι Άλμπεν, σημείωσε ότι ήδη οι αρχές έχουν καλύψει το 60-70% του χώρου τον οποίο ερευνούν.

Εν τω μεταξύ, και τρίτος ύποπτος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων της Βοστονής. Σύμφωνα με το MSNBC , οι αρχές αναζητούν και ένα τρίτο άτομο που πιθανότατα είναι συνεργός των δύο αδερφών από την Τσετσενία και κατευθύνεται στο Κονέκτικατ. 

Παράλληλα,  η πολιτεία του Κονέκτικατ σήμανε συναγερμό καθώς εντόπισε “ύποπτο” όχημα στο οποίο μπορεί να επιβαίνει ο πιθανός ύποπτος. Το αυτοκίνητο -ένα γκρι Honda CRV, το οποίο είναι καταχωρημένο στην Μασαχουσέτη- βρέθηκε στην περιοχή της Βοστόνης, αλλά η αστυνομία του Κονέτικατ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

 Οι δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις της Βοστώνης είναι αδέλφια από την Τσετσενία και ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον τελευταίο χρόνο ή και παραπάνω. Η αστυνομία αναγνώρισε τον ύποτο που διαφεύγει ως τον  19χρονο Τζοκάρ Α. Τσαρνάεφ, κάτοικος του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης ενώ ο νεκρός είναι ο αδελφός του Ταμερλάν: και οι δύο διέμεναν στην περιοχή του Κέιμπριτζ με μόνιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ. Ο 19χρονος μάλιστα ήταν υπότροφος της πόλης του Κέιμπριτζ. Οι δυο φαίνεται πως είχαν "διεθνείς διασυνδέσεις" και "στρατιωτική πείρα", μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

 

Ο  19χρονος Τζοκάρ Α. Τσαρνάεφ σύμφωνα με την φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI. Οι συμφοιτητές και ο πατέρας του μιλούν για έναν άριστο φοιτητή και για ένα καλό, ευγενικό και ήσυχο αγόρι

Ο δεύτερος αδερφός , αυτός που φέρεται να χτύπησε μέσα στο campus του ΜΙΤ  είναι νεκρός και – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- είναι ο άνδρας με το μαύρο καπέλο που φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε το FBI για τις επιθέσεις στο μαραθώνιο. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα των γιατρών, έφερε βαρύτατα τραύματα από εκρήξεις αλλά και πυροβολισμούς.

Oι δυο ύποπτοι για τις επιθέσεις σε ΜΙΤ και μαραθώνιο, ο δεξιός είναι νεκρός

Εν τω μεταξύ, οι αρχές διέκοψαν τη δημόσια συγκοινωνία για να περιορίσουν τις δυνατότητες μετακίνησης του υπόπτου αλλά και να μην θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες.

Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τα δύο αδέρφια να κυκλοφορούν στο πεζοδρόμιο, λίγο πριν τις επιθέσεις.

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας, η αστυνομία έκανε έρευνες στο σπίτι του 19χρονου ενώ ολόκληρη η συνοικία 20 τετραγώνων,  έχει αποκλειστεί και ελέγχεται εξονυχιστικά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του Τσαρνάεφ

Οι αρχές είχαν δώσει νωρίτερα - προτού συνδέσουν τις δυο επιθέσεις- τα ονόματα των δυο ανδρών που θεωρούνταν ύποπτοι για τις επιθέσεις στο μαραθώνιο. 

Σε αυτή τη φωτογραφία ο ύποπτος με το λευκό καπέλο (που διαφεύγει) φαίνεται πίσω από το 8χρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του από τις επιθέσεις της Δευτέρας