Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από την έκρηξη στο εργοστάσιο του Τέξας

Φόβοι ότι η ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Γουάκο του Τέξας μπορεί να έχει και δεκάδες νεκρούς θύματα εκφράζουν οι αρχές. "5 έως 15 άνθρωποι είναι νεκροί από την έκρηξη στο εργοστάσιο" ανακοίνωσε η αστυνομία του Τέξας. Περί τους 160 ανθρώπους τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία .

Από χθες την νύχτα, αγνοούνται πολλοί πυροσβέστες σύμφωνα με την αστυνομία του Γουάκο, ενώ η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταχωρήθηκε ως σεισμική δόνηση  2.3 Ρίχτερ.

Ο τόπος της έκρηξης αντιμετωπίζεται ως σκηνή εγκλήματος, ανακοίνωσε η αστυνομία, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια αλλά οι πρώτες εικασίες αναφέρουν ότι πιθανόν να οφείλεται σε ανάφλεξη αμμωνίας.

Την συμπάθεια και την υποστήριξη του στους ανθρώπους της πόλης Γουέστ εξέφρασε σε μήνυμά του και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια στους φορείς, τις οικογένειες των θυμάτων και τους πληγέντες.

Οι τοπικές αρχές πάντως διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει περιορισμένη  απελευθέρωση χημικών ουσιών και από αυτή την άποψη δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και  το συγκρότημα δεν είχε τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Μάλιστα, η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Προστασίας είχε επιβάλει πρόστιμο στην διοίκηση του εργοστασίου το 2006, επειδή δεν είχε οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεως, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στάνταρντ.

Το τοπικό γηροκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές και εκκενώθηκε από τους 133 τροφίμους του ενώ ένα συγκρότημα 50 διαμερισμάτων σχεδόν ισοπεδώθηκε.

"Οι νεκροί θα είναι πολλοί, όπως και οι τραυματίες" ο τοπικός αξιωματούχος υγείας, Τζορτζ Σμιθ, που έχει τεθεί επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

" Ήταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα"

"Ήταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα", δήλωσε στο CNN ο Τόμι Μούσκα, δήμαρχος της πόλης Γουέστ, πληθυσμού 2.500 κατοίκων, όπου συνέβη το δυστύχημα με το εργοστάσιο λιπασμάτων.

Η έκρηξη έχει ισοπεδώσει μεγάλο αριθμό σπιτιών. Οι αστυνομικές δυνάμεις επισκέπτονται τα σπίτια πόρτα - πόρτα και ζητούν από τους κατοίκους να τα εκκενώσουν.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ποικίλους απολογισμούς θυμάτων. Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX αναφέρθηκε σε 50-70 νεκρούς, βασιζόμενο σε πληροφορίες του επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Γουέστ.

"Η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι

Αύριο Παρασκευή, 19 Απριλίου, είναι η 20η επέτειος από τον τερματισμό της πολιορκίας της αίρεσης των Οπαδών του Δαυίδ στο Γουάκο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 76 ανθρώπων. Η αυριανή είναι επίσης η ημέρα μνήμης της επίθεσης στην Οκλαχόμα με 168 νεκρούς.

Το Γουέστ, είναι μια κωμόπολη 2.700 κατοίκων, η οποία βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτίως του Ντάλας και 32 χιλιόμετρα βορείως του Γουάκο.

"Η καταστροφή είναι μεγάλη. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μοιάζει με πολεμική ζώνη με όλα αυτά τα συντρίμμια", δήλωσε σερίφης στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας δήλωσε ότι η έκρηξη έχει προκαλέσει πιθανότατα "εκατοντάδες θύματα". Πρόσθεσε όμως ότι ένα γηροκομείο που βρίσκεται κοντά κατέρρευσε και ότι υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπια του.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας στην περιοχή δήλωσε ότι την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν δυο μικρότερες και ότι όλες προκλήθηκαν ύστερα από φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί μια δεξαμενή λιπασμάτων, η οποία είναι μέχρι στιγμής ανέπαφη και ότι οι αρχές εκκενώνουν την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός WFAA του Ντάλας μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν κατεστραμμένη μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων.

Ιατρικό Κέντρο των Βαπτιστών στο Γουάκο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκεί 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τραύματα στα πόδια, εγκαύματα και κατάγματα.