Απολογείται ο στρατιωτικός που φέρεται να έδωσε έγγραφα στη WikiLeaks

Ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου αναμένεται να απολογηθεί ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι διέρρευσε απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα στην ιστοσελίδα WikiLeaks.

Ήδη έχει παραδώσει στην εισαγγελία κατάθεση- δήλωση 35 σελίδων.

Ο Μάνινγκ, ο οποίος είχε ζητήσει συμβιβασμό, εκφράζοντας την πρόθεση του να δηλώσει ένοχος αλλά για λιγότερο βαριές κατηγορίες από αυτές που του προσάπτονται, θα ζητήσει τώρα ακύρωση των 22 κατηγοριών που τον βαρύνουν, στην προδικαστική ακρόαση ενώπιον στρατιωτικού δικαστή.

Στις προηγούμενες ακροάσεις είχε προτείνει να αποδεχτεί την ενοχή του αλλά για λιγότερο βαριές κατηγορίες για την παράβαση του Ενιαίου Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της άνευ άδειας κατοχής και σκόπιμης διανομής πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση μέσω των Συνδυαστικών Δικτύων Δεδομένων Πληροφοριών, μια στρατιωτική βάση δεδομένων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πάντως ως προς τη βαρύτερη κατηγορία που τον βαρύνει, αυτή της της βοήθειας του εχθρού, που αποτελεί μεταξύ άλλων παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου περί κατασκοπείας, θα δηλώσει αθώος.

Ήδη, ο αξιωματικός βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 1.000 περίπου μέρες.

Ο 25χρονος κατηγορείται ότι διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων τηλεγραφημάτων της αμερικανικής διπλωματίας και διάφορες στρατιωτικές εκθέσεις.