Τραμπ: Ήταν δικαίωμά μου να δώσω πληροφορίες στον Λαβρόφ

"Ως πρόεδρος, ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία γεγονότα σχετικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων, κάτι που αποτελεί αναμφίβολο δικαίωμά μου"

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από την αποκάλυψη της  Washington Post ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης για το Ισλαμικό Κράτος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα. 

Σήμερα, ο ίδιος ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της πράξης του στο Twitter, λέγοντας ότι ως πρόεδρος είχε «απόλυτο δικαίωμα» να μοιράζεται «γεγονότα σχετικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών». 

"Ως πρόεδρος, ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία σε μία προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί, κάτι που αποτελεί αναμφίβολο δικαίωμά μου, γεγονότα σχετικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων. Οι λόγοι που το έκανα ήταν ανθρωπιστικοί, συν ότι ήθελα η Ρωσία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας", έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες που μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ, είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών. Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, είπε η Post.

 Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Στις συνομιλίες του με τους ρώσους επισήμους, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν "με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα", είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει το ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, πρόσθεσε η εφημερίδα.