Τραμπ: Θα ήταν τιμή μου να συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν!

Δήλωση-έκπληξη από τον Αμερικανό πρόεδρο, την ώρα που η ένταση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν "αν πληρούνται οι προϋποθέσεις", όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα, την ώρα που η ένταση με την Πιονγκγιάνγκ έχει κλιμακωθεί.

"Αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για να τον συναντήσω, θα το έκανα, απολύτως. Θα ήταν τιμή μου να το κάνω", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλίμα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στην κορεατική χερσόνησο τους τελευταίους μήνες λόγω της συνέχισης από την Πιονγκγιάνγκ των απαγορευμένων προγραμμάτων της, του πυρηνικού και του βαλλιστικού.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε τη βούλησή του να στηριχτεί στον κινεζικό παράγοντα προκειμένου να αποκλειστεί η βορειοκορεατική πυρηνική απειλή, ενώ δήλωσε και έτοιμος να ρυθμίσει μόνος το πρόβλημα, θα εξέταζε το ενδεχόμενο μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος δεν έχει συναντήσει ποτέ κανέναν ξένο ηγέτη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

"Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν θα το έλεγαν ποτέ αυτό, αλλά σας λέω ότι αν οι συνθήκες πληρούνταν, θα τον συναντούσα (...) Θα ήταν τιμή μου να το κάνω", πρόσθεσε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ώρες αργότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπός του, Σον Σπάισερ, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία αυτών των δηλώσεων, εμμένοντας στο γεγονός ότι μια τέτοια συνάντηση δεν εξετάζεται "σαφώς" επί του παρόντος. "Θα πρέπει η προκλητική συμπεριφορά τους να αλλάξει αμέσως", τόνισε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει μια συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη "σύντομα".

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε σήμερα ότι είναι έτοιμη να διεξαγάγει "ανά πάσα στιγμή" μια έκτη πυρηνική δοκιμή.