Ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο για Γκιουλέν και PKK στα μέσα Μαΐου

Θα συναντηθεί με τον Τραμπ, κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού προέδρου

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια επίσκεψης στις 16 και 17 Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, έπειτα από την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο, η οποία θα γίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Η πρόσκληση έγινε από τον Τραμπ, είπε ο Καλίν, που πρόσθεσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τη Συρία, το Ιράκ και την ενδεχόμενη έκδοση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Η Τουρκία ελπίζει να αποκτήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ μετά την σαφή επιδείνωση των διμερών σχέσεων επί κυβέρνησης Ομπάμα, κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές των YPG στη Συρία που πολεμούν κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα, που υποστηρίζει από την πλευρά της άλλες ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπό το λάβαρο του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το θέμα έχει γίνει κεντρικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα, αυτόκλητης πρωτεύουσας του ΙΚ στη Συρία. Η Τουρκία έχει προσφερθεί επανειλημμένα να συμμετάσχει στην επιχείρηση αλλά μόνο αν οι Κούρδοι μαχητές αποκλειστούν από αυτήν.