Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ προτεραιότητα για τον Τραμπ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει την κατάθεση μήνυσης εναντίον του ιδρυτή της WikiLeaks

Η σύλληψη του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, μετά από ρεπορτάζ των αμερικανικών μμε, ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει την κατάθεση μήνυσης εναντίον του Ασάνζ.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν βρει τρόπο να ασκήσουν δίωξη στον Άσαντζ για τη διαρροή διαβαθμισμένων ομοσπονδιακών εγγράφων το 2010 - κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν- και για μία πρόσφατη δημοσίευση μυστικών αρχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, μετέδωσε το κανάλι CNN χθες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, εισαγγελείς έχουν καταρτίσει τις τελευταίες εβδομάδες ένα υπόμνημα με τις κατηγορίες που μπορούν να απαγγελθούν εναντίον του Ασάνζ και μελών του WikiLeaks, στις οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνονται η συνωμοσία, η κλοπή κρατικών δεδομένων και η παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας κατά της κατασκοπείας γνωστής και ως Espionage Act.

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τις έχουμε διπλασιάσει σε ό,τι αφορά τις διαρροές», δήλωσε ο Σέσιονς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Υπάρχουν επαγγελματίες που ασχολούνται με την ασφάλεια στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια και έχουν σοκαριστεί από τον αριθμό των διαρροών, κάποιες εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρές. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιους ανθρώπους στη φυλακή», υπογράμμισε.

Ο Ασάνζ, 45 ετών, έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012 με την ελπίδα να γλιτώσει ένα ένταλμα σύλληψης για βιασμό που έχει εκδοθεί εναντίον του στη Σουηδία, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία εναντίον του, ισχυριζόμενος ότι είναι κατασκευασμένες από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να απελαθεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μεγάλες ποινές κάθειρξης.