Για απραξία στη Συρία κατηγορεί τη Ρωσία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Η Μόσχα απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υποστηρίζει ο Ρεξ Τίλερσον

Στην “απραξία” της Ρωσίας απέδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την πολύνεκρη επίθεση με χημικά κατά αμάχων στη Συρία, μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC “This Week”.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να υλοποιήσει τη συμφωνία του 2013 που προέβλεπε την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία.

“Νομίζω ότι η πραγματική αποτυχία εδώ είναι η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως προκύπτουν από τις συμφωνίες καταστροφής των χημικών όπλων του 2013,” δήλωσε ο Τίλερσον, σύμφωνα με το Reuters.

“Η αποτυχία που σχετίζεται με την πρόσφατη (πυραυλική) επίθεση και τη φρικτή επίθεση με χημικά όπλα, είναι σε μεγάλο βαθμό η αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάντως απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι ενεπλάκη στην επίθεση με χημικά όπλα, σε συνεργασία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν “απτά στοιχεία” για κάτι τέτοιο. Υπογράμμισε ωστόσο πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Ρωσία να λάβει μία πιο σκληρή στάση έναντι της Συρίας και να ξανασκεφτεί τη συμμαχία της με τον Άσαντ, σχολιάζοντας πως “κάθε φορά που μία από αυτές τις φρικτές επιθέσεις λαμβάνει χώρα, φέρνει τη Ρωσία πιο κοντά σε κάποιο επίπεδο ευθύνης”.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ όσον αφορά στη Συρία.