Επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους στη Συρία: Αντίποινα Τραμπ σε Άσαντ

Από δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στόχευσαν συριακά μαχητικά, έναν αεροδιάδρομο και σταθμούς ανεφοδιασμού στην επίθεση με πυραύλους που έγινε σε συριακή αεροπορική βάση, είπε αμερικανός αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ».

«Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ», τόνισε.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις χθες.

Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν «πολλαπλές» συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο reuters, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον τόνισε πως «οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν την άδεια της Ρωσίας για να χτυπήσουμε» και δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί και δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην γραπτή ανακοίνωση που διάβασε ότι: «Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος».

 

Η βάση καταστράφηκε ολοσχερώς

Η στρατιωτική αεροπορική βάση Ας Σαϊράτ που βρίσκεται κοντά στη Χομς της Συρίας καταστράφηκε από τις αμερικανικές επιδρομές, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και αεροσκάφη, ανακοίνωσε ένα μέλος του προσωπικού της βάσης στο πρακτορείο Sputnik.

«Όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στη βάση έχουν υποστεί ζημιές, μπορεί κανείς να πει ότι (η βάση) είναι εντελώς κατεστραμμένη», εξήγησε ο ίδιος.

Όπως μετέδωσε συριακό τηλεοπτικό δίκτυο, πυρκαγιά εξακολουθεί να κατακαίει την αεροπορική βάση.

Στο μεταξύ ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι από τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης Ας Σαϊράτ, επικαλούμενος δικές του πηγές.

Πάντως η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό ερευνά αν υπάρχουν Ρώσοι μεταξύ των θυμάτων από την αμερικανική επιχείρηση, όμως ακόμη δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες.

 

Συριακός στρατός: Είχαμε 6 νεκρούς

Ο συριακός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων και εκτεταμένες υλικές ζημιές, όμως πρόσθεσε ότι θα απαντήσει συνεχίζοντας την εκστρατεία του για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη τη Συρία.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του συριακού στρατού χαρακτηρίζει τα σημερινά πλήγματα «κατάφωρη επίθεση», επισημαίνοντας ότι κατέστησε τις ΗΠΑ «εταίρο» του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση αυτή «υπονομεύει την επιχείρηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διεξάγει ο Συριακός Αραβικός Στρατός».

«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την επίθεση αυτή με την πρόφαση ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου ο συριακός στρατός υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά πλήγματα «στέλνουν τα λάθος μηνύματα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα στο μέλλον, όποτε αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης».