Πέθανε ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, γενάρχης της οικογένειας των τραπεζιτών

Σε ηλικία 101 ετών στον ύπνο του

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 101 ετών ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο γενάρχης της γνωστής οικογενείας τραπεζιτών.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογενείας Ροκφέλερ, ο “πατριάρχης της οικογενείας” πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή.

Ο Ντ. Ροκφέλερ πέθανε στο σπίτι του στο Pocantico Hills.

Ποιος ήταν ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Ήταν γιος του ιδρυτή του Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, John D. Rockefeller Jr., και εγγονός του μεγιστάνα του πετρελαίου, John D. Rockefeller, ιδρυτή της πετρελαϊκής Standard Oil.

Ο ίδιος ασχολήθηκε με το χρηματοπιστωτικό τομέα και ήταν από εκείνη την “γενιά” τραπεζιτών που συνεργάστηκαν στενά με πολιτικούς παγκόσμιου βεληνεκούς και τεράστιας ισχύος (τα θέματα ανταγωνισμού δεν είχαν λάβει ακόμη τέτοια διάσταση).

Επί της προεδρίας του στην Chase από το 1969 μέχρι το 1981, δημιουργήθηκε ένα τέτοιο δίκτυο σχέσεων με κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες που συχνά λεγόταν ότι η τράπεζα του Ροκφέλερ είχε τη δική της εξωτερική πολιτική!

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το όνομα των Ροκφέλερ συνδέθηκε με διαβόητες τραπεζικές πρακτικές, ειδικά σε χώρες με υψηλό εξωτερικό χρέος, ενώ πολλά ήταν τα “σχόλια” για συνεργασία του με τον δικτάτορα της Χιλής, Αγκούστο Πινοσέτ, και τον Σάχη του Ιράν.

Εξάλλου ήταν εκείνος μαζί με τον Χένρι Κίσινγκερ ( επιστήθιο φίλο του Ντ. Ροκφέλερ) που το 1979 έπεισαν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, να δεχτεί τον Σάχη του Ιράν στις ΗΠΑ για θεραπεία του λεμφώματος, από το οποίο έπασχε ο Ιρανός μονάρχης.

Ο Ντ. Ροκφέλερ γεννήθηκε στο Μανχάταν και ήταν ο νεότερος από τα 6 παιδιά της οικογένειας του John D. Rockefeller Jr.

Η υπερπολυτελής βίλα στην οποία γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στεγάζει σήμερα το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των ΗΠΑ. Το μουσείο ίδρυσε η μητέρα του, Άμπι, το 1929.

Η περιουσία του, σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Forbes αποτιμάται σε 3,3 δισ. Δολάρια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειας, στη διάρκεια της ζωής του ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ έδωσε περίπου 2 δισ. σε φιλανθρωπίες.

Το 2002 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του ενώ συνέχισε να πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του μέχρι και τα 90 του χρόνια!

Ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ (1936) και του London School of Economics. Επίσης πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το University of Chicago το 1940.

Ήταν παντρεμένος με την Πέγκι Ροκφέλερ με την οποία είχαν 6 παιδιά. Η γυναίκα του είχε πεθάνει το 1996.