Η συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας λίγο πριν εκτελεστεί ο θανατοποινίτης ο γιος της

«Με ρωτάνε συχνά αν θα παρίσταμαι στην εκτέλεση. Ως μητέρα, πώς μπορώ να μη βρεθώ; Δε μπορώ να αφήσω το παιδί μου να πεθάνει μόνο του»

Το 2008, ο γιος της Marilyn Shankle-Grant, Paul Storey, καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο ίδιος και ένας συνεργός του, καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του 28χρονου Jonas Cherry, ενώ λήστευαν το γήπεδο γκολφ όπου το θύμα εργαζόταν, στο Hurst του Τέξας. Η μαρτυρία της φιλοξενήθηκε στο themarshallproject.org.

«Βρισκόμουν για διακοπές στη Νέα Υόρκη, όταν έμαθα ότι συνέλαβαν τον γιο μου. Μούδιασα. Δε συμβαίνει αυτό σε μένα, σκέφτηκα. Δεν είναι αλήθεια. Δεν έχει περάσει ούτε μια ημέρα που να μη σκεφτώ τη μητέρα του θύματος, την απόγνωση που θα ένιωσε όταν έμαθε ότι έχασε τον μοναχογιό της. 

Όταν επισκέφτηκα τον Paul στη φυλακή πριν τη δίκη, βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, είχε έντονη κατάθλιψη. Μου εξομολογήθηκε ότι δε θέλει να συνεχίσει να ζει αν καταδικαζόταν. Προτιμούσε να πεθάνει. Προσπάθησα να τον εμψυχώσω, λέγοντάς του ότι θαύματα γίνονται κάθε μέρα. Δε κατάλαβα γιατί καταδικάστηκε σε θάνατο. Όταν σκέφτεσαι για την εσχάτη των ποινών, στο νου σου έρχονται serial killers όχι μια ληστεία μετά φόνο, όπως έκανε ο γιος μου. Τα πρώτα χρόνια, δε σταμάτησα να θρηνώ. Θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, τη πρώτη βδομάδα που έφτασε εδώ, και η εμφάνισή του είχε αλλάξει δραματικά. Έδειχνε πολύ αδυνατισμένος, σαν μνα απείχε από το φαγητό... Με διέλυσε, μου σπάραξε την καρδιά. Αποφάσισα να τον βλέπω όσο πιο συχνά γινόταν. Έκανα υπερωρίες στη δουλειά για περισσότερα χρήματα- οδηγούσα τέσσερις ώρες για τη φυλακή και χρειαζόμουν χρήματα για βενζίνη. 

Οι φρουροί, σε κάθε επισκεπτήριο, με αποκαλούσαν 'μαμά' και μου έλεγαν ενδεικτικά 'μαμά, ήταν άψογος αυτή την εβδομάδα'. Μου έλεγαν ότι ο γιος μου τους έδειχνε σεβασμό. Από μικρό τον συμβούλευα ότι όπου και αν βρεθεί, να κρατά την αξιοπρέπειά του, οπότε δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο περήφανη με έκανε όταν οι φρουροί μου έλεγαν καλά πράγματα για το γιο μου. 

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο Paul- ένας μαύρος από μονογονεϊκή οικογένεια- δεν είναι μορφωμένος. Αλλά τους ξαφνιάζει ευχάριστα, και αυτό με κάνει περήφανη. Την περασμένη χρονιά, έχασα τη δουλειά μου-κάτι που με συνέτριψε συναισθηματικά. Με τα βίας κατάφερνα και πλήρωνα τους λογαριασμούς με το επίδομα ανεργίας, και δε μου έμεναν καθόλου χρήματα για να επισκέπτομαι τον Paul. Αποφάσισα να φτιάχνω και να πουλώ κουλούρια -έφτιαξα μέχρι και ειδική σελίδα στο Facebook (Marilyn’s Old-Fashioned Tea Cakes)- και πήγαινα από πρατήρια βενζίνης μέχρι και σε καταστήματα καλλυντικών για να προωθήσω αυτά που έφτιαχνα. Το φθινόπωρο του 2016, βρήκε η ημερομηνία εκτέλεσης: τον Απρίλιο του 2017. Ο μικρός αδελφός του και εγώ, πήγαμε να τον δούμε. Μας είπε 'έχετε πέντε λεπτά για να κλάψετε, να ουρλιάξετε, να φωνάξετε ότι χρειαστεί να κάνετε. Και μετά θα απολαύσουμε την επίσκεψη'. Δε ξαναμιλήσαμε για αυτό (εκτέλεση) ποτέ ξανά. Δε θέλω να σταματήσει να ελπίζει, όπως όλοι μας. Έχω τρομερή πίστη στους δικηγόρους του και προσεύχομαι στο Θεό ότι θα βρουν κάτι για να ανατρέψουν τα δεδομένα. 

Όσο κυλάει ο καιρός, τόσο αυτό με καταβάλει. Ήμουν πάντα η ψυχή των πάρτι, ένας ευχάριστος εξωστρεφής άνθρωπος, αλλά τώρα έχω αλλάξει. Έχω αποκοπεί από φίλους και οικογένεια... δε πηγαίνω πια πουθενά. Με ρωτάνε συχνά αν θα παρίσταμαι στην εκτέλεση. Ως μητέρα, πώς μπορώ να μη βρεθώ; Δε μπορώ να αφήσω το παιδί μου να πεθάνει μόνο του. Δεν είναι φυσικό για ένα παιδί να πεθαίνει ενώ ζουν οι γονείς του. Δεν είναι κάποιο τροχαίο δυστύχημα, ούτε μια μακροχρόνια ασθένεια. Θα πρέπει να δεις το υγιη παιδί σου να το δένουν και να του κάνουν τη θανάσιμη ένεση ενώ εσύ δε μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Προσπάθησα να το ζήσω νοερά, να δω πώς θα είναι. Θα επιβιώσω μετά από αυτό; Έχω εφιάλτες. Ξυπνάω ουρλιάζοντας. Λέω συνέχεια στον Paul 'είμαστε θεοσεβούμενοι άνθρωποι. Ο Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα'. Αλλά ανησυχώ ότι όταν ο Paul θα βρίσκεται εκεί δεμένος, θα με κοιτάξει και θα μου πει 'μαμά, μου έλεγες ψέματα;'. Όταν θα πάω να τον δω στην αίθουσα θανατοποινιτών, δε θα μπορώ να τον αγγίξω, να τον παρηγορήσω. Θα με αφήσουν να τον αγγίξω ενώ είναι ακόμα ζεστός...».