Όλοι εναντίον του Τραμπ: Θύελλα αντιδράσεων για το διάταγμα

Δικαστές, εισαγγελείς, ακόμα και η... φίλη του η Τερέζα Μέι αποδοκιμάζουν την απαγόρευση εισόδου πολιτών επτά χωρών στις ΗΠΑ

Σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ συνεχίζει να προκαλεί το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος σε όλους τους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών (του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, της Σομαλίας, της Λιβύης, της Συρίας, του Σουδάν), καθώς ακόμα και στελέχη των Ρεπουμπλικανών στρέφονται κατά της απόφασης του Τραμπ, ενώ ο ένας μετά τον άλλο Αμερικανοί δικαστές εκδίδουν αποφάσεις για τη μη εφαρμογή του διατάγματος.

Δικαστικό “όχι” στο διάταγμα

Μία ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ήταν η πρώτη που έβαλε δικαστικό φρένο στο διάταγμα Τραμπ. Η δικαστής εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την δικαστική εντολή, αλλά ότι το διάταγμα του προέδρου Τραμπ παραμένει σε ισχύ.

«… θα περνούν ενισχυμένους ελέγχους ασφαλείας και θα προωθείται η είσοδός τους στις ΗΠΑ μόνον αν συμμορφώνονται με τους νόμους μας περί μετανάστευσης και τις δικαστικές εντολές» ανακοίνωσε το U.S. Department of Homeland Security, μετά την εντολή της δικαστού του Μπρούκλιν.

Το παράδειγμα της εν λόγω δικαστίνας ακολούθησαν αργότερα και δικαστές σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίοι με αποφάσεις τους που εκδόθηκαν αργά το Σάββατο ή νωρίς σήμερα Κυριακή απαγορεύουν στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν ταξιδιώτες με βάση το διάταγμα Τραμπ.

Αντιδρούν και οι γενικοί εισαγγελείς

Γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατακεραυνώνουν τον Τραμπ

Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν (Αριζόνα) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) δήλωσαν σήμερα ότι το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν ότι θα συμβάλει περισσότερο στην στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.|

«Τελικά, φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα αποτελέσει αυτοτραυματισμό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμποδίσουν τους κατόχους πράσινης κάρτας «να επιστρέψουν στη χώρα που αποκαλούν πατρίδα τους».

«Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα σήμα, εκ προθέσεως ή μη, ότι η Αμειρκή δεν θέλει μουσουλμάνους να έρχονται στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτόν φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλειά μας», δηλώνουν στην ανακοίνωση οι δύο γερουσιαστές.

Ζητούν την ακύρωση του διατάγματος οι Δημοκρατικοί

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σάμερ ζήτησε σήμερα την ακύρωση του διατάγματος Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι με αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται «λιγότερο ανθρωπιστικές, λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο Αμερικανικές».

«Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως και οι Δημοκρατικοί θα εισαγάγουν νομοθεσία για την ανατροπή του», δήλωσε ο Τσακ Σάμερ.

Ο Σάμερ δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζον Κέλι τον πληροφόρησε ότι 42 άνθρωποι που κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια θα εξετασθούν και θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση δικαστηρίου. Του γνωστοποίησε επίσης ότι το διάταγμα Τραμπ δεν αφορά τους κατόχους πράσινης κάρτας, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ το περασμένο 24ωρο.

“Αναγκάστηκε” να αποκηρύξει το διάταγμα Τραμπ και η Μέι

Δύο ημέρες μετά την “επίθεση γοητείας” στην Ουάσινγκτον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάστηκε σήμερα να καταγγείλει το διάταγμα Τραμπ, αφού προηγουμένως επικρίθηκε σφοδρά για την άρνησή της να το επικρίνει αρχικά.

«Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών... αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε σήμερα ότι ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να παρέμβουν προς τους Αμερικανούς ομολόγους τους «για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει ότι «ο στιγματισμός με βάση την εθνικότητα είναι ολέθριος και πηγή διαχωρισμών». 

Όμως, η αντίδραση της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι είναι καθυστερημένη: χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Τουρκία η πρωθυπουργός της Βρετανίας απέφυγε να επικρίνει την αμερικανική πρωτοβουλία, προκαλώντας μεγάλη πολεμική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τους πρόσφυγες», περιορίσθηκε να σχολιάσει η Μέι την επομένη της συνάντησής της με τον Τραμπμ προκαλώντας βροχή επικρίσεων ακόμα και από το ίδιο το κόμμα της ότι απεμπολεί τα ανθρώπινα δικαιώματα για να διατηρήσει την «ειδική σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. 

«Γραμμένη την έχω την ειδική σχέση, ορισμένες γραμμές δεν πρέπει να παραβιασθούν», έγραψε στο Twitter η συντηρητική βουλευτής Χέιντι Αλεν.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι, συντηρητικός βουλευτής γεννημένος στο Ιράκ, εξήγησε από την πλευρά του ότι οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν στην Ουάσινγκτον δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ παρά το βρετανικό του διαβατήριο. «Είναι ταπεινωτικό», δήλωσε στο BBC.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίστηκε περισσότερο αυστηρός: “Η Τερέζα Μέι θα απογοητεύσει τους Βρετανούς εάν δεν αναβάλει την επίσκεψη του Τραμπ (στο Ηνωμένο Βασίλειο) και δεν καταδικάσει τις πράξεις τους με σαφή λόγια”, έγραψε σήμερα στο Twitter, ενώ το αίτημα κατά της επίσκεψης Τραμπ στο διαδίκτυο είχε συγκεντρώσει μέχρι το μεσημέρι ήδη 400.000 υπογραφές.

Επιμένει ο Τραμπ: “Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα”

Η Αμερική έχει ανάγκη "ισχυρά σύνορα" και "ακραίες εξακριβώσεις", ανέφερε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς να φαίνεται να πτοείται από τις αντιδράσεις.

"Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ", έγραψε ο Τραμπ. "Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο - ένα τρομερό χάος!" πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, πιστός σε μια καθιερωμένη πλέον ρουτίνα να σχολιάζει την επικαιρότητα της προηγούμενης ημέρας από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Η αντίδρασή του φαίνεται πως προκλήθηκε από την κάλυψη της υπόθεσης αυτής από τους New York Times, στους οποίους αφιέρωσε το πρώτο του tweet το πρωί κάνοντας λόγο για "FAKE NEWS" (ψεύτικες ειδήσεις) και προτείνοντας κάποιος να την εξαγοράσει για να την "επαναφέρει στην τάξη ή για να τη θάψει αξιοπρεπώς".

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αλαλούμ στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, αλλά και πολλών άλλων χωρών, καθώς όχι μόνο επιβάτες πτήσεων, αλλά ακόμα και μέλη πληρώματος, αεροσυνοδοί και πιλότοι με υπηκοότητα κάποιας εκ των επτά χωρών που περιλαμβάνονται στο διάταγμα Τραμπ, απαγορεύεται πλέον να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενδεικτικό είναι ότι σε δεκάδες ανθρώπους απαγορεύτηκε σήμερα να επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του τουρκικού αεροδρομίου, που είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Ένας αξιωματούχος είπε στο Reuters πως ο αριθμός είναι κάτω από 80, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας 32χρονος από τη Συρία, ο Νάιλ Ζάιν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως έφθασε στο αεροδρόμιο με την ελπίδα ότι θα ταξίδευε για το Λος Άντζελες, αλλά αξιωματούχοι τον εμπόδισαν να επιβιβαστεί στην πτήση του, λέγοντας ότι η άδεια εισόδου του είχε ακυρωθεί. «Η σύζυγος και ο γιος μου είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γιος μου έχει αμερικανική υπηκοότητα. Και περιμέναμε αυτή τη στιγμή δύο χρόνια. Τελικά όταν βρήκα την ευκαιρία, με εμπόδισαν να ταξιδέψω επειδή είμαι κάτοχος συριακού διαβατηρίου», είπε ο Ζάιν.

Οι αρχές τον οδήγησαν έξω από τον τερματικό σταθμό.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε σήμερα της εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ και ανέφερε ότι μόνο 24 ταξιδιώτες παραμένουν υπό κράτηση.

"Δεν ήταν χάος", δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους στην εκπομπή του NBC "Meet the Press" και πρόσθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο και 109 από αυτούς συνελήφθησαν.

"Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα αποχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας", είπε.