Τραμπ: Κέρδισα τη λαϊκή ψήφο αφού εκατομμύρια ψήφισαν παράνομα

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό των εξελίξεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου "εάν αφαιρεθούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ψήφισαν παράνομα," χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

Ο ισχυρισμός αυτός του Τραμπ, που έχει υπερβεί τον απαραίτητο αριθμό εκλογής των 270 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, γνωστοποιείται καθώς η Χίλαρι Κλίντον έχει πλειοψηφία στη λαϊκή ψήφο κατά 2 εκατομμύρια ψήφους, ενώ η διαφορά αυτή αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε μεγάλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια.

Η νομική ομάδα της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συμφώνησε για τη συμμετοχή της στην καταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν, μετά την αποδοχή σχετικού αιτήματος από την εκλογική επιτροπή της πολιτείας, το οποίο είχε καταθέσει η προεδρική υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή "γελοία."

"Πέρα από την σαρωτική νίκη μου στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, νίκησα και στη λαϊκή ψήφο εάν αφαιρεθούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ψήφισαν παράνομα," έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, καθώς οι δημοσιογράφοι ανέμεναν την αναχώρησή του από το θέρετρο του γκολφ (Mar-a-Lago Golf Resort) στη Φλόριντα, προκειμένου να επιστρέψει στην οικία του στη Νέα Υόρκη.

Η εκλογή του προέδρου στις ΗΠΑ, γίνεται επί τη βάσει του αριθμού των εκλεκτόρων που εξασφαλίζει ένας προεδρικός υποψήφιος ανά πολιτεία κι όχι από το συνολικό αριθμό των ψήφων σε παναμερικανικό επίπεδο. Ο Τραμπ κέρδισε περισσότερες από τις 270 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή του. Τα τελικά αποτελέσματα στο Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ ο ίδιος, αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

"Θα ήταν ευκολότερο για μένα να κερδίσω τη λεγόμενη λαϊκή ψήφο, σε σύγκριση με το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, καθώς θα χρειαζόταν να κάνω προεκλογική εκστρατεία σε τρεις ή τέσσερις πολιτείες κι όχι στις 15 πολιτείες τις οποίες και επισκέφτηκα," ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Τραμπ επανήλθε με νέα ανάρτησή του στο Twitter γράφοντας: "Σοβαρή εκλογική νοθεία στη Βιρτζίνια, το Νιου Χάμσαϊρ και την Καλιφόρνια. Γιατί λοιπόν τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε αυτό; Σοβαρή προκατάληψη – Μεγάλο πρόβλημα!"

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό των εξελίξεων.