Μια ημέρα μετά: Τα πρωτοσέλιδα του… κόσμου για τη νίκη του Τραμπ

Ενδεικτικοί του προβληματισμού οι τίτλο στις περισσότερες εφημερίδες

O διεθνής Τύπος σχολιάζει με τίλους ενδεικτικούς της δυσπιστίας και της νευρικότητας που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ ένα 24ωρο σχεδόν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έφερε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών στο Οβάλ Γραφείο.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

The Times

Ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο έφτιαξαν το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό The Times αφιερωμένο στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Daily Telegraph

Η Daily Telegraph αναφέρει ο Τραμπ σόκαρε με την εκλογική του νίκη διότι κέρδισε την υποστήριξη των λευκών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για δύο δεκαετίες.

Guardian

Η Guardian αναφέρει ότι οι Αμερικανοί ξύπνησαν σε μια διαιρεμένη χώρα και έναν πιο φοβισμένο κόσμο, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον καλούν όλους να σεβαστούν το αποτέλεσμα, αλλά προειδοποίησαν και για αγώνα προστασίας των συνταγματικών αξιών.

Daily Mirror

Η Daily Mirror απεικονίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας με το κεφάλι του στα χέρια του να ρωτάει: "Τι έχουν κάνει;"

Daily Mail

Η Daily Mail αναφέρει ότι μια εξέγερση από την "ξεχασμένη" λευκή εργατική τάξη της Αμερικής σάρωσε φέρνοντας μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές ανατροπές στην ιστορία. Ο μεγιστάνας αουτσάιντερ καταλαμβάνει την προεδρία προκαλώντας σοκ στην πολιτική ελίτ της Ουάσιγκτον.

Financial Times

Πιο οικονομικό το σχόλιο των Financial Times που γράφουν ότι ο Τραμπ κινείται στην κατεύθυνση να διαβεβαιώσει τους σοκαρισμένους συμμάχους και τους νευρικούς επενδυτές.

i

Το i αναφέρει ότι ο Τραμπ θα καταργήσει τη σημαντική κληρονομιά του Ομπάμα μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του - πριν την πάταξη των μεταναστών και το άνοιγμα των σχέσεων με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Metro

O Τραμπ ορκίστηκε ότι θα κρατήσει την υπόσχεση του για να χτίσει ένα τείχος 1.000 μιλίων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό εάν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που σόκαρε όλο τον κόσμο, αναφέρει η εφημερίδα Metro.

Daily Express

Η Daily Express αναφέρει ότι «εκπληκτική» νίκη του Τραμπ θα ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με στόχο την ενδυνάμωση της ειδικής σχέσης με την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία.

The Sun

Με ένα καρέ από την εμφάνιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ στους Simpsons σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα η Sun επιλέγοντας τη χαρακτηριστική ατάκα του Χόμερ, "D' Oh".

Daily Star

"Όχι, δεν ήταν ένα όνειρο", λέει η Daily Star στους αναγνώστες της - χωρίς να χάνει την ευκαιρία να απεικονίσει τη σύζυγό του μεγιστάνα, Μελανία, στο πρωτοσέλιδό της.

Liberation

Tο πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation με τον χαρακτηριστικό τίτλο American Psycho σε μαύρο φόντο παραπέμποντας στη ομώνυμη ταινία του 1999 με πρωταγωνιστή έναν ψυχρό χρηματιστή ο οποίος διακατέχεται από την ψύχωση της κοινωνικής επίδειξης.

Die Welt

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι ο κόσμος γύρισε ανάποδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Aftenposten

Το Aftenposten της Νορβηγίας πήγε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι είναι "φοβισμένο" και πως να μην είναι "όταν ο κόσμος έχει τρελαθεί".