Εγκλωβισμένοι μέχρι σήμερα στις στέγες εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου

Οι δρόμοι παραμένουν ποτάμια ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα ποτάμια θα υπερχειλίζουν για μέρες

Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ακόμη και σε στέγες παραμένουν μέχρι σήμερα κάτοικοι της Βόρειας Καρολίνα μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου. Οι περισσότεροι δρόμοι στην πολιτεία είναι χείμαρροι ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για απειλητικές συνθήκες εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών για πολλές ημέρες.

Ο Μάθιου, η ισχυρότερη ατλαντική καταιγίδα της τελευταίας δεκαετίας, υποβαθμίστηκε σε μετατροπικό κυκλώνα χθες αφού σάρωσε την Καραϊβική σκοτώνοντας 1.000 ανθρώπους στην Αϊτή.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 21 και σχεδόν τα μισά θύματα καταγράφθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα.

Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, σήμερα ο ουρανός είναι καθαρός ωστόσο σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να προκύπτουν εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών.

«Ο κυκλώνας Μάθιου έχει πλέον απομακρυνθεί, στον ωκεανό, αλλά παραμένει εδώ στη Βόρεια Καρολίνα» δήλωσε ο κυβερνήτης Πατ Μακρόρι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην πολιτεία, μεταξύ αυτών ένας άνθρωπος που σκοτώθηκαν όταν το όχημά του παρασύρθηκε από χείμαρρους λάσπης στην κομητεία Τζόνστον χθες, είπε η Μακρόρι.

Με την άνοδο της στάθμης των ποταμών, ο κυβερνήτης προειδοποίησε ότι αναμένει να αυξηθεί και ο αριθμός των νεκρών.

Περίπου 1.500 κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και σε στέγες στο Λάμπερτον έπειτα από μια απρόσμενη άνοδο των υδάτων σήμερα το πρωί, επισήμανε ο κυβερνήτης.

Οι αρχές πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης προσεγγίζοντας τους πλημμυροπαθείς με ελικόπτερα ή βάρκες. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τη νύχτα πριν από την υπερχείλιση των ποταμών, ενώ τα νερά συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, σημείωσε ο Μακρόρι.