Τυφώνας Μάθιου: Φόβοι για 1000 νεκρούς στην Αϊτή – Γλίτωσε η Φλόριντα

Στα παράλια της Φλόριντα ο Μάθιου άφησε πίσω του υλικές καταστροφές, 600.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό και μία 57χρονη γυναίκα νεκρή από καρδιακή ανακοπή το σπίτι της

Τα χειρότερα πέρασαν όπως φαίνεται στη Φλόριντα, αφού ο φονικός τυφώνας Μάθιου άγγιξε τα παράλια αλλά το μάτι δεν χτύπησε την ενδοχώρα. 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θυμάτων στην Αϊτή αυξάνεται δραματικά ώρα με την ώρα. Από τον τελευταίο απολογισμό που μιλούσε για 572 νεκρούς, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 840 και πλέον εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι θα φτάσουν τους χίλιους, καθώς άρχισαν να φθάνουν πληροφορίες από απομακρυσμένες περιοχές που είχαν αποκλειστεί. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε ο τυφώνας και δεκάδες επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται, πολλοί στην περιοχή Γκραντάνς στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τουλάχιστον 61.500 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, σύμφωνα με τις αρχές.

Μία νεκρή στη Φλόριντα

Στα παράλια της Φλόριντα ο Μάθιου άφησε πίσω του πεσμένα δέντρα, υλικές καταστροφές, άνοδο της στάθμης των υδάτων και 827.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. Μία 57χρονη γυναίκα υπέστη καρδιακή ανακοπή το σπίτι της, στην κομητεία Σεντ Λούσι (κεντρική Φλόριντα) όμως εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν καν να βγουν προκειμένου να σπεύσουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντέξει.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα. 

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κρεγκ Φουγκέιτ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι σχετικά μικρές ζημιές στη νότια Φλόριντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εσφαλμένη αίσθηση ασφαλείας στους κατοίκους των βορειότερων περιοχών.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να κοιτούν τις μέχρι τώρα ζημιές και να λένε αυτή η καταιγίδα δεν είναι τόσο κακή» είπε ο Φουγκέιτ στο NBC. Οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο κυκλώνας συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο ίδιος. «Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η άνοδος των υδάτων, ιδίως τη βόρεια Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια. Πρόκειται για πολύ ευάλωτες περιοχές. Δεν έχουν ξαναβιώσει αυτού του είδους την καταστροφή ενδεχομένως από τα τέλη του 1800» τόνισε ο αξιωματούχος.

Εκτός από τη Φλόριντα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κυρηχθέι ακόμα οι πολιτείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα, όπου κατευθύνεται ο Μάθιου. 

Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, το μάτι του κυκλώνα σάρωνε τις βορειανατολικές ακτές της Φλόριντα, έκανε γνωστό το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έχουν ελαφρά αποδυναμωθεί στα 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το φαινόμενο μετακινείται με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων σε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να φέρει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησίον ή ακριβώς πάνω στις ακτές της βορειοανατολικής Φλόριντας και τη Τζόρτζια έως απόψε το βράδυ και κοντά ή πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας αύριο Σάββατο.