Βίντεο: Άοπλος Αφροαμερικάνος σκοτώνεται από πυρά αστυνομικών

Μια γυναίκα ακούγεται να φωνάζει: «Αστυνομικέ μην τον πυροβολείς!» πριν ακουστούν τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμοί

Δύο βίντεο που δείχνουν τον φόνο ενός άοπλου μαύρου άνδρα στο Ελ Καχόν της Καλιφόρνια από πυρά αστυνομικών  επειδή "είχε περίεργη συμπεριφορά", έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές, μετά την λαϊκή οργή και τις κινητοποιήσεις. 

Τα βίντεο του επεισοδίου προέρχονται από δύο πηγές: μια κάμερα του καταστήματος τάκος Los Ponchos στην Ελ Καχόν και το κινητό τηλέφωνο ενός περαστικού. Όμως, η κακή ποιότητα των εικόνων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι χωρίς ήχο, δεν είναι πιθανό να κατευνάσει την οργή για το επεισόδιο.

Η αστυνομία και εισαγγελείς δήλωσαν πως διεξάγεται έρευνα για τον πυροβολισμό και τον θάνατο, την Τρίτη, του Άλφρεντ Ολάνγκο, 38 ετών και γεννημένου στην Ουγκάντα, και πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δέχτηκαν καταγγελία ότι ο άνδρας, περίπου 30 ετών, κινούνταν πίσω από ένα εστιατόριο και είχε περίεργη συμπεριφορά. Κυκλοφορούσε στον δρόμο, ανάμεσα στα οχήματα που βρίσκονταν εν κινήσει, διευκρίνισε η αστυνομία του Ελ Καχόν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο άνδρας περπατούσε ακανόνιστα μπροστά από τους αστυνομικούς, ενώ αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους και να βγάλει το χέρι του από την τσέπη του.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να του μιλήσουν, όμως κάποια στιγμή ο άνδρας «ταχύτατα έβγαλε ένα αντικείμενο από την τσέπη του παντελονιού του, ένωσε τα χέρια του και τα προέταξε προς έναν από τους αστυνομικούς κάνοντας μια κίνηση που έμοιαζε με εκείνη ενός σκοπευτή».

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τζεφ Ντέιβις δεν διευκρίνισε για τι είδους αντικείμενο επρόκειτο, όμως είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

Αμφότερα τα βίντεο δείχνουν δύο αστυνομικούς να είναι αντιμέτωποι με τον Ολάνγκο στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου πριν ο ένας ανοίξει πυρ και ο άλλος χρησιμοποιήσει Taser. Στο βίντεο του περαστικού, το οποίο διαρκεί μολις 17 δευτερόλεπτα, μια γυναίκα ακούγεται να φωνάζει: «Αστυνομικέ μην τον πυροβολείς!» πριν ακουστούν τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμοί και ακουστεί η γυναίκα να ουρλιάζει.

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι έκανε ο Ολάνγκο τα δευτερόλεπτα πριν πυροβοληθεί, εν μέρει επειδή τον καλύπτει κατά διαστήματα ένας αστυνομικός και δεν φαίνεται.