Οι ΗΠΑ υποχρεούνται να δώσουν αποζημίωση σε απογόνους σκλάβων

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσει την κληρονομιά «της δουλείας και της φυλετικής τρομοκρατίας»

Αποζημίωση οφείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους απογόνους των μαύρων Αμερικανών σκλάβων, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το παρελθόν των ΗΠΑ έχει αμαυρωθεί από τη «ρατσιστική τρομοκρατία» και πως η χώρα δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, οι μαύροι στις ΗΠΑ διέρχονται «μια κρίση των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Το ζήτημα πάντως κατέχει κεντρική θέση στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία όλων των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή του ΟΗΕ έρχεται λίγες μέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτ μετά το θάνατο μαύρου από αστυνομικά πυρά.

Οι φόνοι αυτοί και «τα ψυχικά τραύματα που δημιουργούν φέρνουν στον νου τα λιντσαρίσματα που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν», αναφέρουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Για να διευθετηθούν οι βαθιές αιτίες των φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει την κληρονομιά «της αποικιοκρατίας, της δουλείας, της υποδούλωσης και του φυλετικού διαχωρισμού , της φυλετικής τρομοκρατίας και των φυλετικών ανισοτήτων».

«Δεν υπήρξε πραγματική δέσμευση για αποζημίωση και για την αλήθεια και τη συμφιλίωση έναντι των απογόνων των Αφρικανών», δηλώνουν οι ειδικοί.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Ρικάρντο Α. Σούνγκα παρουσίασε στους δημοσιογράφους πολλές μορφές αποζημίωσης που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα «στοιχεία συγγνώμης» ή μια μορφή «ελάφρυνσης χρέους» των απογόνων σκλάβων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ρατσιστικής χροιάς δηλώσεις του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τράμπ, ο Σούνγκα εξέφρασε ανησυχία για τους "λόγους μίσους, την ξενοφοβία και την αφρικανοφοβία», που βρίσκονται σε άνοδο.

Ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν απορρίψει πάντως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κάθε κατηγορία για ρατσισμό.