Συνελήφθη ο ύποπτος για τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι

Ο 28χρονος αφγανικής καταγωγής Άχμαντ Χαν Ραχάμι, καταζητούνταν από τις αρχές

Ο ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στο Λίντεν του Νιου Τζέρσι.  Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ύποπτος έχει τραυματιστεί.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN διακρίνεται ένας νεαρός γενειοφόρος άνδρας, ξαπλωμένος σε ένα φορείο, να μεταφέρεται σε ένα ασθενοφόρο περικυκλωμένο από περιπολικά. Είχε ανοιχτά τα μάτια και στο δεξί του χέρι έφερε έναν ματωμένο επίδεσμο.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση για τη σύλληψη του Ραχάμι.

Ο 28χρονος αφγανικής καταγωγής Άχμαντ Χαν Ραχάμι, καταζητούνταν ως ο βασικός ύποπτος καθώς κάμερες ασφαλείας τον έχουν καταγράψει κοντά στο σημείο της έκρηξης στο τσέλσι του Μανχάτον το Σάββατο το βράδυ αλλά και κοντά σε δεύτερη βόμβα, σε άλλο σημείο, που ευτυχώς δεν εξερράγη.  

Ο ύποτος συνελήθφη λίγες ώρες αφού ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζ. Πίτερ Ντόναλντ ανήρτησε στο twitter φωτογραφία του υπόπτου. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε πως ο άνδρας μπορεί να "είναι οπλισμένος και επικίνδυνος".

Μετά τη σύλληψη του Ραχάμι, οι αρχές δεν αναζητούν άλλους υπόπτους και δεν έχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιου "πυρήνα" τρομοκρατών στη Νέα Υόρκη. "Δεν αναζητούμε άλλα πρόσωπα σε αυτό το στάδιο",δήλωσε απόψε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αχμαντ Χαν Ραχάμι δρούσε μόνος.

Το κίνητρο του Ραχάμι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο. 

Άγνωστος στις αρχές

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, το όνομα του Ραχάμι δεν περιλαμβανόταν στις λίστες των αμερικανικών υπηρεσιών με τους υπόπτους για τρομοκρατία, ωστόσο είναι πολύ πιαθανό να είχε διασυνδέσεις. 

Ο πατέρας του Άχμαντ, ο Μοχάμεντ Ραχάμι, άνοιξε το εστιατόριο Khan Fried Chicken το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα το μετονόμασε σε First American Fried Chicken. Η οικογένεια ζούσε πάνω από το εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο και σε ένα κατάστημα που διαφημίζει ότι κάνει μεταφορές χρημάτων και επισκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σήμερα η περιοχή γύρω από το κτίριο ήταν αποκλεισμένη και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν μεταφέροντας κούτες. Άλλοι βρίσκονταν στην ταράτσα του εστιατορίου ενώ ένας αστυνομικός θεάθηκε να σκύβει από ένα παράθυρο και να τραβά φωτογραφίες.

Η οικογένεια είχε προσφύγει στα δικαστήρια το 2010, υποστηρίζοντας ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος της επειδή ο δήμος δεν της επέτρεπε να λειτουργεί το εστιατόριο όλο το 24ωρο, όπως επιθυμούσε, αλλά επέβαλε να κλείνει καθημερινά στις 22.00 το βράδυ, όπως όλα τα καταστήματα της πόλης που κάνουν ντελίβερι.

Ο Άχμαντ ταξίδεψε στο Αφγανιστάν πριν από αρκετά χρόνια και όταν επέστρεψε άφησε γενειάδα και άρχισε να φοράει ρούχα σαν αυτά των ιεροκηρύκων, είπε στο πρακτορίο Ρόιτερς ένας παιδικός φίλος του, ο Φλι Τζόουνς, που όμως δεν είχε καμία επαφή μαζί του εδώ και δύο χρόνια.

Βόμβες και εκρήξεις στη Νέα Υόρκη

Το Σάββατο, στο Τσέλσι του Μανχάταν εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα που αποτελούνταν από μια χύτρα ταχύτητας, ένα κινητό τηλέφωνο, φωτάκια χριστουγεννιάτικου δένδρου, εκρηκτική ύλη και ήταν γεμάτη μεταλλικά θραύσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Σε άλλο σημείο, σε κοντινή απόσταση, η αστυνομία είχε βρει μια δεύτερη αυτοσχέδια βόμβα, που δεν είχε εκραγεί. 

Νωρίτερα το Σάββατο, στο Νιού Τζέρσεϊ, μια αυτοσχέδια βόμβα είχε εκραγεί χωρίς να προκαλέσει θύματα στην πόλη Σίσαϊντ Παρκ, κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσε ένας αγώνας δρόμου στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες δρομείς. Άλλες τρεις βόμβες βρέθηκαν στο σημείο αυτό, οι οποίες δεν είχαν λειτουργήσει.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως την Κυριακή έγιναν πέντε συλλήψεις μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη, αλλά το FBI δεν το επιβεβαιώνει.