Πέθανε ο μεγάλος Τζιν Γουάιλντερ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, έφυγε από τη ζωή στα 83

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, έφυγε από τη ζωή στα 83, ο μεγάλος κωμικός Τζιν Γουάιλντερ. Εγινε γνωστός από τις κωμωδίες «Φρανκεστάιν Τζούνιορ» και «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλλες», ενώ συμμετείχε στην ταινία του Γούντι Αλλεν «Όσα θέλατε να μάθετε για το σεξ και φοβόσαστε να ρωτήσετε» καθώς και στο «Γουϊλι Γουόνκα και το εργοστάσιο της σοκολάτας» με τον Τζόνι Ντεπ. Πρωταγωνίστησε επίσης σε ταινίες με τον Ρίτσαρντ Πράϊορ, με τον οποίο είχε μια ιστορική συνεργασία.

Ο Τζιν Γουάιλντερ γεννιέται ως Τζερόμ Σίλβερμαν στις 11 Ιουνίου 1933 στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, μέσα σε οικογένεια εβραίων εμιγκρέδων από τη Ρωσία. Ο μικρός μεγαλώνει μέσα στη φτωχή φαμίλια με τη συνεχώς άρρωστη μητέρα και επιφορτίζεται από νωρίς να την κάνει να γελά, με τις δύσκολες αυτές συνθήκες να συνθέτουν ωστόσο όλα τα στοιχεία του κατοπινού θεάτρου που θα έπαιζε στη ζωή.

Ο ιδιαίτερος έφηβος, που έμοιαζε σχεδόν απροσάρμοστος στη μικρή κοινωνία, θα σταλθεί από τους γονείς του σε στρατιωτική ακαδημία της Καλιφόρνια, την οποία θα εγκαταλείψει ωστόσο λίγο αργότερα εξαιτίας των ξυλοδαρμών και της ανάρμοστης συμπεριφοράς των συμφοιτητών του.

Επιστρέφει λοιπόν άρον-άρον στο Μιλγουόκι και αρχίζει να δραστηριοποιείται σε θεατρικές κολεκτίβες, ανεβαίνοντας στη σκηνή ήδη από τα 15 χρόνια της ζωής του. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, σπούδασε θεατρικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και κατόπιν θα βρεθεί στο Μπρίστολ της Αγγλίας, για να φοιτήσει στη φημισμένη σχολή του Bristol Old Vic Theatre School.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, φοιτεί στο επίσης φημισμένο Actors Studio, ως ο ένας από τους δύο επιτυχόντες της σεζόν από τους 1.200 εξεταζόμενους(!), και μετά στρατολογείται και υπηρετεί σε μονάδα της Πενσιλβάνια, πριν απολυθεί και μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα κάνει μια σειρά από δουλειές του ποδαριού για να συντηρεί τον εαυτό του και να χρηματοδοτεί τις νέες θεατρικές σπουδές του…

Πρώιμη καριέρα

Σε ηλικία 26 ετών, όταν ήταν έτοιμος πια να ανέβει στο επαγγελματικό θεατρικό σανίδι, διαπιστώνει ότι το Τζέρι Σίλβερμαν δεν ήταν κατάλληλο για θεατρική μαρκίζα και υιοθετεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Τζιν Γουάιλντερ». Με το όνομα αυτό θα εμφανιστεί σε αμέτρητες παραστάσεις τόσο στο Μπρόντγουεϊ όσο και εκτός αυτού.

Καθοριστική στιγμή στη ζωή του το 1963, όταν θα γνωρίσει την επίσης ηθοποιό Αν Μπάνκροφτ, με την οποία συνεργαζόταν σε θεατρική παραγωγή, η οποία θα τον συστήσει στον σύντροφό της, κάποιον… Μελ Μπρουκς. Το θεότρελο δίδυμο είχε γεννηθεί!

Οι δυο τους θα γίνουν σύντομα καλοί φίλοι και ο Μελ Μπρουκς θα επιλέξει τελικά τον Γουάιλντερ στο καστ της ταινίας που έγραφε εκείνη την εποχή: ήταν «Οι Παραγωγοί»!

Φιλμική καριέρα

Αν και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Γουάιλντερ είχε λάβει χώρα το 1967, στο επίσης θρυλικό «Μπόνι και Κλάιντ», θα ήταν η συμμετοχή του στους «Παραγωγούς» ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος, αυτός που θα τον εκτοξεύσει στην κωμική δόξα δίπλα στον επίσης ανεπανάληπτο Ζίρο Μόστελ! 

Παρά τις ανάμεικτες κριτικές, η ταινία αποδεικνύεται ασύλληπτη εισπρακτικά επιτυχία και φέρνει τον Γουάιλντερ μέχρι την πόρτα της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Τζιν Γουάιλντερ είναι πια ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Χόλιγουντ, με τους παραγωγούς να συνωστίζονται τώρα στο σπίτι του για να τον εξασφαλίσουν στις ταινίες τους. Από τις παραγωγές της περιόδου ξεχωρίζει ο κατάφωρα ιδιοσυγκρασιακός Γουίλι Γουάνκα του, στο «Willy Wonka and the Chocolate Factory», αν και κανένα από τα φιλμ της εποχής δεν σημείωσε την εμπορική επιτυχία των «Παραγωγών». 

Το 1972 θα μπει στο στόχαστρο του άλλου θεότρελου κινηματογραφάνθρωπου, του Γούντι Άλεν, ο οποίος θα του εξασφαλίσει ρόλο στο αλησμόνητο «Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το σεξ» («Αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε»), ενώ το 1974 θα αρπάξει έναν ρόλο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή στο σπαρταριστό φιλμ του Μελ Μπρουκς «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες»… 

Κολοσσιαία στιγμή στην καριέρα του ο «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», ταινία που γράφει ο ίδιος ο Τζιν Γουάιλντερ (και ολοκληρώνει σεναριακά με τις πινελιές του κολλητού του, Μελ Μπρουκς) και κρατά φυσικά τόσο τον πρωταγωνιστικό ρόλο όσο και τον σκηνοθετικό, κάτι που θα τον εκτοξεύσει στην παγκόσμια κωμική δόξα! 

Όπως θυμήθηκε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, το ντεµπούτο του ως σκηνοθέτη θα του φέρει το πρώτο του γεύµα µε δηµοσιογράφους, την ανέλπιστη φιλοφρόνηση που εισέπραξε από τον γίγαντα της 7ης Τέχνης Όρσον Γουέλς, το συγχαρητήριο τηλεφώνηµα που δέχτηκε από τον Γούντι Αλεν, τις περιπλανήσεις του µε τον Πίτερ Σέλερς στο Λονδίνο, τη συνεργασία του µε τον Σίντνεϊ Πουατιέ. Ήταν πια γνωστός τόσο στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Χόλιγουντ όσο και στο παγκόσμιο κοινό. 

Ο Τζιν Γουάιλντερ κατόπιν γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε δύο ταινίες, το «The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother» του 1975 και το «The World's Greatest Lover» του 1977, πριν πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Ρίτσαρντ Πράιορ στο «Silver Streak» του 1976, μια μνημειώδη συνεργασία που θα φέρει το νέο κωμικό δίδυμο σε άλλες 4 σπαρταριστές ταινίες…

«Ο Τζιν Γουάιλντερ υπήρξε ένα πράγματι μεγάλο ταλέντο της εποχής μας. Ηταν ευλογία κάθε φιλμ που κάναμε με τον μαγικό του τρόπο και ήταν ευλογία για μένα η φιλία του» έγραψε στο Twitter o Μελ Μπρουκς πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Τζιν Γουάιλντερ.