Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο

Για πρώτη φορά η τζιχαντιστική οργάνωση "χτυπά" επί αμερικανικού εδάφους

Την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση ενόπλου σε γκέι μπαρ του Ορλάντο, την χειρότερη επίθεση με όπλο στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq που πρόσκεται στην οργάνωση.

"Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους", επισημαίνεται στο Amaq.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση επί αμερικανικού εδάφους για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως άλλωστε αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο δράστης του μακελειού, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος προτού επιτεθεί εναντίον των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου.

Ο Ματίν, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο νυχτερινό κέντρο Pulse, όπου κρατούσε ομήρους, ήταν Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο.

Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

Πάντως, ο πατέρας του φερόμενου δράστη, Μιρ Σεντίκε, υποστήριξε πως το έγκλημα «δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία». 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί, καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα», πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι ο Ματίν ήταν γνωστός στο FBI από το 2013, και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών είχε ανοίξει φάκελο για τον Ομάρ Ματίν.

Ομπάμα: Θλιβερή μέρα για την κοινότητα LGBT

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το μακελειό στο Ορλάντο, κάνοντας λόγο για μια “τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους”.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι “καμία τρομοκρατική ενέργεια, (καμία ενέργεια) μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε”.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Pulse και τόνισε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διεμφυλικοί) και υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι επιζώντες της πολύνεκρης επίθεσης ενόπλου σε γκέι μπαρ του Ορλάντο κατέγραψε η τοπική εφημερίδα Orlando Sentinel.

Όπως γράφει η εφημερίδα, περίπου 230 άνθρωποι βρίσκονταν στο κλαμπ Pulse όταν ο Ομάρ Ματίν, ο φερόμενος δράστης, εισέβαλε κρατώντας τους ομήρους το διάστημα μεταξύ 2.00 το πρωί και 5.00 το πρωί τοπική ώρα, όταν οι δυνάμεις SWAT αντήλλαξαν πυρά μαζί του.

Άνθρωποι που πρόλαβαν να κρυφτούν στις τουαλέτες τηλεφώνησαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του μακελειού.

Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν. «Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος. «Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.

Στις 5 το πρωί τοπική ώρα οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τραβήξουν την προσοχή του δράστη, και κατόπιν εισέβαλαν με ένα όχημα. Πριν από τις 6 το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν νεκρός. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντήλλαξαν πυροβολισμούς με εκείνον δύο φορές.

Εννέα αστυνομικοί ενεπλάκησαν κι ένας τραυματίστηκε στο κεφάλι. Σώθηκε χάρη στο κράνος που φορούσε.

Η διεύθυνση του Pulse ανήρτησε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του: «βγείτε όλοι έξω και αρχίστε να τρέχετε».

Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, 32 ετών, μετακόμισε στο Ορλάντο πριν από δύο μήνες και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το κλαμπ. Βρισκόταν κοντά στην έξοδο του μπαρ όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Απλά έπεσα στο έδαφος και βγήκα έρποντας έξω».

«Κόσμος προσπαθούσε να βγει για να γλυτώσει από το πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου», σημείωσε ο 32χρονος. «Βοήθησα κάποιον που είχε πέσει στο έδαφος. Δεν είμαι σίγουρος εάν ήταν νεκρός ή ζωντανός».

Ο Τζέινερ Αντονέτι, ηλικίας 53 ετών, βρισκόταν στο πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. «Ήταν τόσο πολλοί, τουλάχιστον 40... ήταν αδιάκοποι», περιέγραψε στην Orlando Sentinel.